Waarschijnlijk geen vogelpest in Helenaveen

Het pluimveebedrijf in Helenaveen (Noord-Brabant) dat anderhalve week geleden ernstig verdacht werd van vogelpest, is waarschijnlijk niet besmet. Dat maakte het ministerie van Landbouw gisteren bekend.

Volgens het ministerie is er een fout gemaakt in het testlaboratorium in Lelystad, waardoor ten onrechte werd geconcludeerd dat het bedrijf waarschijnlijk besmet was. Landbouw spreekt van ,,een pijnlijke vergissing'. Nadat de verdenking bekend werd, zijn 3 bedrijven in de omgeving, naar nu blijkt mogelijk ten onrechte, geruimd.

De definitieve uitslag wordt eind deze week verwacht.

De Duitse autoriteiten hebben vandaag hun eerste geval van vogelpest bevestigd. De ziekte is aangetroffen op een boerderij nabij Viersen in Noordrijn-Westfalen, vlak over de grens met Midden-Limburg. De autoriteiten hebben als gevolg van de verdenking in het weekeinde rond het getroffen bedrijf al 84.000 stuks pluimvee geruimd.

De Europese Commissie besloot maandag transport van vogels en eieren naar Noordrijn-Westfalen stop te zetten. Woensdag besluiten deskundigen van de Europese Unie of de maatregelen voor de drie besmette landen België, Nederland en Duitsland verder aangescherpt moeten worden. De huidige beperkingen zijn tot vrijdag van kracht.

Het Nederlandse ministerie van Landbouw heeft gisteren een aantal maatregelen tegen vogelpest al versoepeld. Varkens, koeien en paarden mogen weer uit de besmette gebieden naar andere gebieden worden vervoerd.

De laatste ernstige verdenkingen in Nederland dateren van vorige week, toen bij twee hobbydierhouders in Wernhout (Noord-Brabant) en Roggel (Limburg) kippen vogelpestsymptomen vertoonden. Na een zogeheten `snelle test', die in de meeste gevallen juist is, werd de verdenking bevestigd.

De kippen en ganzen van het Hoevenlakense echtpaar Oosterbaan zijn vanmorgen op het erf gedood. Het echtpaar verloor vorige week een kort geding tegen het ruimen van hobbydieren van het ministerie van Landbouw. Zij stelden daarop een bodemprocedure in tegen de overheid.

In Nederland zijn sinds de vogelpest in maart uitbrak 25 miljoen kippen geruimd.