Topman van HBG vertrekt bij BAM

De voormalige bestuursvoorzitter van bouwconcern HBG, C. Reigersman, vertrekt per 31 juli uit de raad van bestuur van Koninklijke BAM Groep, het bouwbedrijf dat HBG vorig jaar overnam. Reigersman (57) krijgt tot zijn zestigste zijn huidige jaarsalaris van 450.000 euro doorbetaald.

De oud-HBG-topman was vice-voorzitter van het BAM-bestuur. Hij vertrekt omdat hij, nu HBG is geïntegreerd in BAM, ,,zijn voornaamste taak als voltooid beschouwt', aldus BAM in een verklaring. BAM zegt het verzoek van Reigersman om terug te treden ,,met spijt' te hebben ingewilligd.

Reigersman werkte sinds 1974 bij HBG, waar hij in 2000 bestuursvoorzitter werd. Hij speelde een hoofdrol in de baggeroorlog, in 2001, waarin baggerbedrijf Boskalis HBG's baggerpoot wilde inlijven en bouwbedrijf Heijmans aasde op de bouwactiviteiten van het bedrijf. Reigersman verhinderde dit door, zonder de aandeelhouders hierover te raadplegen, de baggerdivisie van HBG te fuseren met die van Ballast Nedam. De Ondernemingskamer noemde deze handelwijze `wanbeleid', maar de Hoge Raad sprak HBG hier later weer van vrij.

Reigersman was ook één van de prominente bouwbestuurders die werden verhoord tijdens de parlementaire enquête naar de bouwfraude. Hij gaf daarin toe op de hoogte te zijn geweest van illegaal vooroverleg in de bouw en zich ,,volledig verantwoordelijk' te voelen voor ,,deze trieste en droeve geschiedenis'.

Vorig jaar kwam HBG plotseling in handen van de Spaanse bouwer Grupo Dragados, maar dat bedrijf werd prompt zelf overgenomen. Het verkocht HBG direct door aan BAM, dat het veel grotere, maar inmiddels noodlijdende HBG voor 715 miljoen euro in handen kreeg. De omzet van BAM steeg daardoor van 2,9 naar 8,5 miljard euro. De overname maakte BAM de grootste bouwer in de Benelux en een belangrijke speler in Europa. Wel zit BAM nu ook met de verliesgevende activiteiten van HBG in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Gerectificeerd

Winst BAM

In het artikel Topman van HBG vertrekt bij BAM (13 mei, pag. 14) staat dat bouwbedrijf BAM na een overname met de verliesgevende activiteiten van HBG in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zit. De Britse bouwdivisie maakt wel winst.