`The Sound of Music' wint meeste prijzen

Maaike Widdershoven en Hugo Haenen, de hoofdrolspelers van de nieuwe Nederlandse versie van The Sound of Music, hebben gisteravond elk een Musical Award gewonnen voor de beste hoofdrollen. Een derde Award, voor het beste decor-, kostuum- of geluidsontwerp, deelt The Sound of Music met 3 Musketiers, omdat geluidsontwerper Jeroen ten Brinke werd bekroond voor zijn werk aan beide producties. Verder viel 3 Musketiers alleen in de prijzen via Ellen Evers, aan wie de Award voor beste vrouwelijke bijrol werd toegekend. De twee Van den Ende-shows waren, met elk zeven nominaties, elkaars grootste concurrenten.

The Sound of Music was ook genomineerd voor de publieksprijs voor de beste musical, maar die ging naar de Van den Ende-productie Saturday Night Fever.

Van de kleinere musicalproducenten werd vooral het voormalige dansgezelschap Opus One, gespecialiseerd in familievoorstellingen, geprezen. De musical Tijl Uilenspiegel, die nu nog op tournee is, ontving Awards voor het opvallendste ,,aanstormend talent'' (Marjolein Teepen) en de beste mannelijke bijrol (Roberto de Groot). De prijs voor de beste inhoudelijke creatie ging naar Dick Feld, die het script en de liedteksten schreef voor de poppenproductie Kikker van Theater Terra en producent Olbe, naar de boekjes van Max Velthuijs. Deze voorstelling is dezer dagen op tournee door Amerika en Canada. Het vier keer genomineerde She loves me, van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, moest het zonder prijzen stellen.

De prijzen, voluit de John Kraaijkamp Musical Awards, werden gisteravond uitgereikt tijdens een meer dan twee uur durende show in de RAI in Amsterdam. De rechtstreekse uitzending op RTL4 trok bijna een miljoen kijkers. De show werd goeddeels betaald door de stichting Musical Awards, waarvan Van den Ende de geldschieter is. Zelf zat de producent op een niet-prominente plaats in het publiek, maar in heel wat dankwoordjes viel de naam Joop. ,,Als je het waagt de komende vijftig jaar uit mijn leven te verdwijnen,'' sprak de bekroonde Ellen Evers haar werkgever toe, ,,dan ruk ik je kop eraf.''

De Cubus Oeuvre Award ging ditmaal naar de Amerikaanse zang- en dansvedette Liza Minnelli, die na een zware infectie weer op de been is en intussen met groot succes concerten gaf in New York en Londen. In de RAI werd ze, tot haar zichtbare genoegen, toegezongen door Simone Kleinsma, Vera Mann en Stanley Burleson, en samen met hen barstte ze zelfs uit in een stukje New York New York. Haar laatste musicalrol speelde de nu 57-jarige Minnelli in 1997, toen ze op Broadway korte tijd de plaats van Julie Andrews innam in de Van den Ende-productie Victor/Victoria.