Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Gesprek met bestuursvoorzitter van Unilever Antony Burgmans over het salaris in de top van het bedrijfsleven. Verder een reportage over het feit dat circa 800.000 Nederlanders antidepressiva slikken. Ned.1, 20.23-20.56u.

Nova. Aandacht voor de plannen van CDA en VVD om de aftrek van hypotheekrente voor een deel af te schaffen, een reportage over wat er tegen klonen is en de komst van de Itatiaanse kloon-arts Severino Antinori naar Nederland. Verder de beslissing morgen in de Amsterdamse gemeenteraad of de omstreden Noord-Zuidmetrolijn wel of niet moet worden verzekerd. Ned.3, 22.20-23.03u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Over wat er in het laboratorium van het Rotterdamse Dijkzigtziekenhuis heeft afgespeeld vóór de eerste Nederlandse reageerbuisbaby in 1983 werd geboren. Een verslag van jarenlang experimenteren met in vitro fertilisatie (IVF). Ned.3, 20.33-21.08u.

Factor. Reportage over de stijging van de vraag om van schuldhulpverlening, dit jaar twintig procent groter dan vorig jaar. In de Amsterdamse Vogelbuurt is het hebben van schulden aan de orde van de dag. De Algemene Rekenkamer zet grote vraagtekens bij de effectiviteit van het Nederlandse armoedebeleid. Ned.1, 23.18-23.42u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gast is onder meer Jochum ten Haaf, musicalster, bekend door zijn rol als Vincent van Gogh in New York. Ook aanwezig Anne Scheepmaker over haar boekje Nachthonger. RTL4, 22.30-23.30u.

Vinger aan de pols. Over het syndroom van Gilles de la Tourette waarbij mensen door een storing in de hersenen dwangmatige `tics' vertonen. Met Gerard Dekkers die bijna de hele dag door heftig kucht en schreeuwt en met journaal-presentator Gijs Wanders wiens dochter Vera het gezin jarenlang heeft ontwricht. Ned.1, 22.38-23.18u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de return van de halve finalewedstrijd in de Champions League tussen Internazionale en AC Milan. Johan Cruijff verzorgt de analyse. Ned.2, 20.25-22.45u.

MUZIEK

Pitch: Stormy weather - The music of Harold Arlen. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.15-0.47u.

FILM

.The Man Who Would Be King (John Huston, 1975, VS). Een van Hustons beste avonturenfilms is een mythische verkenning van het wezen van macht, vrij naar Rudyard Kipling. Twee Engelse oplichters, Sean Connery en Michael Caine, worden per ongeluk absolute heersers over een afgelegen koninkrijk. RTL5, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

The Abyss (James Cameron, 1989, VS). Ambitieus, kostbaar maar niet geheel naadloos mengsel van rampenfilm, zalvende sciencefiction en relatiedrama. Van de maker van Titanic. Zojuist gescheiden Elizabeth Mastrantonio en Ed Harris behoren tot team dat gestrande nucleaire onderzeeër dient te redden. Harris stuit in de diepzee op buitenaardse wezens van even feministische als groene signatuur. SBS6, 20.30-23.40u., met reclame en Hart van Nederland.

Bronco Billy (Clint Eastwood, 1980, VS). Lichtgewicht-komedie met Clint Eastwood als kindervriend en spullenbaas van een Wildwestkermis. De verwende erfgename (Sandra Locke) die zich aansluit bij zijn rondtrekkende gezelschap, is regelrecht ontleend aan de screwball-traditie. Morgen, SBS6, 13.10-15.15u.

RADIO

Kunststof. Anne Scheepmaker, een van vier medewerksters die de recepten in NRC Handelsblad verzorgen, praat over haar boekje Nachthonger met daarin eetsuggesties voor mensen die niet kunnen slapen van een rammelende maag. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Literair variété met teksten van Thomas Verbogt, A.L. Snijders, Hanz Mirck en Cathelijn Schilder. Muziek van banjovirtuoos Arno Hagenaars. Na elven een gesprek met tekenaar Dick Matena, maker van de stripversie van Gerard Reves roman De Avonden, over zijn bronnen, documentatie en lezerscorrespondentie bij het tekenen van dat beeldverhaal. Na half twaalf Afrikaanse popmuziek uit Congo. 747AM, 22.02-24.00u.

De smaken van Osdorp. Reportage over de Amsterdamse wijk Osdorp die voor 80 procent uit allochtonen bestaat. Vooral de allochtone jongeren gedragen zich crimineel. Amsterdam wil deze uitwassen stevig aanpakken. 747AM, 0.02-0.45u.