Šešelj krijgt reserve-advocaat

De Servische extreem-nationalist Vojislav Šešelj krijgt bij zijn rechtszaak voor het Joegoslavië-tribunaal een zogenoemde standby counsel (reserve-advocaat) toegewezen die het proces zal volgen en de verdediging op elk moment van de verdachte kan overnemen. Dat heeft de griffier van het VN-hof gisteren bekend gemaakt. Šešelj is, na Slobodan Miloševic, de tweede verdachte die ervoor heeft gekozen zich zelf te verdedigen. In de rechtszaak tegen de ex-president van Joegoslavië zorgt dat, gezien de complexiteit, voor de nodige problemen.

Šešelj meldde zich in februari vrijwillig bij het VN-hof. Voor zijn vertrek uit Belgrado zei hij naar Den Haag te gaan ,,om te winnen, om iedereen uit te dagen en om te spreken voor de gevallen Servische vrijheidsstrijders''. Tijdens zijn eerste optreden in de rechtszaal weigerde Šešelj antwoord te geven op de vraag of hij schuldig dan wel onschuldig is aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

In de Miloševic-zaak is de optie van een standby counsel ook overwogen, maar uiteindelijk verworpen. In plaats daarvan werden drie amici curiae benoemd. De `vrienden van het hof' moeten toezien op de eerlijkheid van het proces, bij ontstentenis van een verdediger.

De reserve-advocaat zal de rechtszaak bijwonen en alle documenten krijgen. Het besluit van het tribunaal wordt ook gezien als een waarschuwing aan Šešelj: als hij zich tijdens het kruisverhoor misdraagt, kunnen de rechters bepalen dat de standby counsel de ondervraging voortzet.

Vojislav Šešelj is een charismatische, verbaal begaafde en gewelddadige man. Hij richtte in 1989 de Servische Cetnik Beweging op, later omgedoopt in Servische Radicale Partij (SRS). Zijn partij kreeg steevast 7 à 10 procent van de stemmen. Bij de Servische presidentsverkiezingen van eind vorig jaar drong Šešelj zelfs door tot de tweede ronde en kreeg hij meer dan één miljoen stemmen - 36 procent.