Nominaties voor Tony Awards

De musical Hairspray, het grootste kassucces van het huidige Broadway-seizoen, is met dertien nominaties de belangrijkste kanshebber voor de Tony Awards van dit jaar. De voorstelling Vincent in Brixton, met de Nederlandse acteur Jochum ten Haaf, is een van de vier genomineerden voor het beste nieuwe toneelstuk.

De Tony Awards, de belangrijkste theaterprijzen van Amerika, worden uitgereikt op 8 juni. Hairspray is gebaseerd op de parodistische jaren-vijftigfilm van John Waters. Harvey Fierstein, die de moederrol speelt, is genomineerd als beste mannelijke hoofdrolspeler in een musical. Zijn voornaamste concurrent is Antonio Banderas in de musical Nine. Als beste musical moet Hairspray het opnemen tegen Movin' Out, een compilatie van hits van Billy Joel, de kindermusical A Year with Frog and Toad en het al snel geflopte Amour, op muziek van Michel Legrand. Als beste actrice in een toneelstuk is Clare Higgins genomineerd voor Vincent in Brixton. Haar tegenspeler Jochum ten Haaf viel, net als in Londen, buiten de nominaties. Tot haar concurrenten behoort Vanessa Redgrave (Long Day's Journey into Night) Als beste acteur komen onder anderen de Engelse komiek Eddie Izzard (A Day in the Death of Joe Egg) en Hollywood-acteur Paul Newman (Our town) in aanmerking.