Minister wil vertrekbonus aanpakken

Topbestuurders moeten in de toekomst waarschijnlijk een apart belastingtarief betalen over hun vertrekpremies en optieregelingen. Dat heeft demissionair minister Hoogervorst (Financiën) gisteren gezegd.

Bedrijven die dergelijke regelingen verstrekken aan bestuurders mogen die in de toekomst niet meer aftrekken van de winst.

Volgens Hoogervorst staat er in het concept-regeerakkoord – dat CDA, VVD en D66 aan het opstellen zijn – een passage over de beperking van exorbitante beloningen aan falende bestuurders. Volgens een woordvoerder van de minister wil het nieuwe kabinet ,,zowel aan de kant van de ontvangers als aan de kant van de verstrekkers'' een rem zetten op de ,,excessieve beloningen''.

Bedrijven mogen optieregelingen en vertrekpremies nu nog aftrekken van de winst. Door de regelingen niet meer aftrekbaar te maken, komen zij onder de vennootschapsbelasting te vallen en moet er 35 procent belasting over betaald worden. Hoogervorst hoopt daarmee de drempel voor extreem hoge beloningen te verhogen.

Hoogervorst zei gisteren in een uitzending van RTL-Z dat hij het ongeloofwaardig vindt als werkgevers (loon)offers vragen van hun personeel, terwijl ze hun eigen bestuurders extreme salarisverhogingen geven. ,,De werkgevers durven van werknemers niet eens meer loonmatiging te vragen, omdat ze zich schamen voor de hoge beloningen van topbestuurders'', zei hij.

Het is voor het eerst dat de overheid concrete voorstellen doet om de beloningen voor topbestuurders aan te pakken. Binnen het ministerie worden de voorstellen van Hoogervorst als ,,zeer verstrekkend'' ervaren. ,,Met een beetje goede wil kun je een apart belastingtarief voor topbestuurders omschrijven als een kleptocratentax'', zegt een ambtenaar. Deze zogenoemde kleptrocratentax, een vinding van FNV-voorman De Waal, werd vorig jaar nog afgewezen door Financiën.

De voorstellen van Hoogervorst moeten nog uitgewerkt worden. Vakcentrales FNV en CNV hebben welwillend op de voorstellen van Hoogervorst gereageerd, hoewel de FNV sceptisch is.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland hebben terughoudend gereageerd. Zij zien meer in een ,,moreel appèl en zelfregulering'' dan in wettelijke ingrepen.