Maatregelen tegen terreur jeugd in trein

De Nederlandse Spoorwegen hebben gisteren een aantal eisen ingewilligd dat het personeel van de spoorlijn Enkhuizen-Hoorn in een ultimatum gesteld had.

Om de overlast van jongeren tegen te gaan, worden camera's geplaatst op station Enkhuizen, komen er vijf extra spoorwegagenten op de lijn en zullen in het weekend agenten gaan surveilleren op de stations.

Ook zal het station van Enkhuizen voor jongeren minder aantrekkelijk gemaakt worden om rond te hangen. Zo zullen er onder andere pinnen op de vensterbanken geplaatst worden. Het particuliere beveiligingsbedrijf dat vorige week werd ingezet om de overlast tegen gaan, blijft nog actief.

Op de lijn Hoorn-Enkhuizen is al enige tijd sprake van overlast van groepen jongeren, vooral in het weekeinde. Vorige week legde het NS-personeel op de lijn tijdelijk het werk neer, na nieuwe incidenten. Afgelopen vrijdag werden twee jongeren gearresteerd. Ze werden na een nachtje cel met een officiële waarschuwing naar huis gestuurd. Een andere jongere heeft vanaf vandaag een stationsverbod van vier maanden gekregen.

Vandaag overleggen ook de burgemeesters van Hoorn, Enkhuizen, Stede Broec en Drechterland wat zij aan de problemen kunnen doen. Volgens een woordvoerder willen de gemeenten samen met de spoorwegen en de politie ,,structurele oplossingen'' zoeken. Hierbij wordt ook de hulp van jeugdhulpbureau Halt ingeroepen.

De NS wilde gisteren het traject Enkhuizen-Hoorn niet aanwijzen als `agressielijn'. In Nederland zijn vijf erkende agressielijnen: de Flevolijn, de Zoetermeerlijn, de Schiphollijn, de Hoekse lijn (Hoek van Holland-Rotterdam) en de lijn Heerlen-Aken. Op deze lijnen wordt structureel meer personeel geplaatst, maar wegens capaciteitsproblemen krijgt Enkhuizen-Hoorn niet deze status. Wel komt er voor het personeel meer ,,variatie'' in het werk zodat ze minder vaak dezelfde lijn hoeven te bemannen, zo heeft NS vandaag laten weten.

Vanmiddag bespreken de vakbonden de toezeggingen van NS met het personeel. Een woordvoerder van de vakbonden hoopt dat de spoorwegen met nog meer structurele maatregelen komen.