KPN grootste winnaar op beurs

Een dagje in het Nederlands Congrescentrum kon gisteren geen kwaad voor KPN. Beleggers lieten zich vanochtend niet uit het veld slaan door alle commotie over de beloning van bestuurders bij het verlieslatende telecombedrijf KPN. De jaarvergadering waarin 2002 werd geëvalueerd, werd vanochtend gevolgd door een koersopleving van KPN. Het aandeel won vanochtend 2,4 procent op 6,07 euro. Daarmee was het de grootste stijger binnen de AEX-index. Volgens handelaren lieten aandeelhouders zich vooral inspireren door het netwerk dat KPN in Duitsland heeft gekocht. Het concern maakte vanochtend bekend dat dochter E-Plus voor 20 miljoen euro het UMTS-netwerk van het gesneefde Mobilcom overneemt.

De toonaangevende graadmeter van het Damrak had vanochtend zelf moeite om enige richting te vinden. Tegen het middaguur noteerde de index nagenoeg onvernaderd op 284 punten.

De euro zakte weg tegenover de dollar. Voor de Europese beurzen was de sterkere dollar een belangrijke inspiratiebron. Veel bedrijven behalen een belangrijk deel van hun winst in de Verenigde Staten, waardoor een hogere dollar zich direct vertaalt in een hogere winst in euro's.

De beurs kreeg verder steun van de financials Aegon, ING en Fortis. Die leken te profiteren van de beter dan verwachte resultaten van de Zwitserse bank UBS. Ook het effectenhuis Van der Moolen stond de gehele ochtend in de plus. Het bedrijf is gebaat bij een sterkere dollar omdat het ruim 80 procent van zijn omzet in Amerika behaalt.

Grootste daler in Amsterdam was voedingsbedrijf Numico, dat maandag nog in de belangstelling stond doordat voormalig GNC-topman en commissaris Watts werkt aan een bod op vitaminedochter GNC. Het aandeel gaf dinsdagmorgen fors terrein prijs, met een daling met bijna 9 procent tot 10,12 euro.

De Nederlandse overheid heeft de afgelopen dagen ruim 2,6 miljard euro aangetrokken om in de financieringsbehoefte van de staat te voorzien, zo werd vanochtend bekend. Het agentschap van Financiën heeft een staatslening heropend. De uitgegeven obligaties worden in 2013 afgelost en geven een jaarlijkse rente van 4,5 procent. Gecorrigeerd voor de koers waartegen het tienjarige schuldpapier werd uitgegeven, komt het effectieve rendement op de staatsleningen neer op 3,99 procent.