KaZaA

Herbert Blankesteijn benadrukt dat KaZaA geen altruïstische organisatie is en veel adware en spyware bevat, die in de nieuwe versies niet meer uit te schakelen zijn (NRC Handelsblad, 3 mei).

Ook noemt Blankesteijn de aangesloten users traceerbaar omdat hun IP-adres bekend zou zijn bij de provider.

Mijn korte ervaring met internet heeft mij geleerd dat er alternatieven zijn voor wie zich stoort aan de commercie op KaZaA. Andere muziekuitwisselingsprogramma's zijn ook freeware zoals Morpheus, EDonkey en DC++. Wie zijn KaZaA bestanden graag in hetzelfde format wil blijven beheren is er KaZaA-Lite (k-lite) zonder de hinderlijke commercie. Commerciële programma's worden beconcurreerd door niet-commerciële, die slechts een vrijwillige bijdrage vragen. Er zijn dus alternatieven.

Wat het anonimiseren van IP-adressen betreft is er de mogelijkheid van een Proxy-server, die eenvoudig tussen gebruiker en net kan worden geïnstalleerd. Men is dan niet meer traceerbaar.

Hebzucht is inherent aan ons economisch model dat gebaseerd is op eigenbelang er zijn echter nog genoeg idealistische freeware-programmeurs die een alternatief bieden.