`Ik kreeg in 1982 bij MVV ook al geen salaris'

Voetballer Eric van der Luer (37) moest vertrekken bij Roda JC, maar is nu een van de belangrijkste spelers bij het Duitse Alemannia Aachen uit de Tweede Bundesliga.

Het populaire Duitse voetbalblad Kicker riep Van der Luer onlangs uit tot beste aankoop van de competitie. Mede dankzij de inbreng van de tweevoudige international deed Alemannia Aachen lange tijd mee om promotie naar de Bundesliga. De ploeg eindigde vorig jaar op de veertiende plaats, maar cirkelt nu rondt de zesde plek. Na bijna vijftien jaar bij Roda JC gespeeld te hebben, mocht Van der Luer afgelopen seizoen vertrekken. De aanvoerder won met de Limburgse club tweemaal de nationale beker en staat bekend om zijn goede voorzet. Afgelopen zomer koos Van der Luer voor Alemannia Aachen, de club waarvoor komend jaar ook spits Erik Meijer gaat spelen.

Het seizoen is bijna ten einde. Hoe kijk je terug op deze jaargang?

Eric van der Luer: ,,In de voorbereiding zei de clubleiding te vrezen voor degradatie. De club had financiële problemen en er was geen sprake van een ingespeeld elftal. Na zeven, acht duels begonnen we te geloven dat er meer inzat dan spelen om de onderste vijf plaatsen. Nu zegt iedereen dat we hadden kunnen promoveren. We hebben in ieder geval een aardige ploeg met typisch Duitse spelers, maar ook klasbakken als Pflipsen en Grlic. Die jongens spelen op het middenveld, dat deel van de ploeg wordt geprezen.''

Waarom koos je voor Alemannia Aachen?

,,Die club toonde vergaande belangstelling, bovendien gebeurden er bij Roda JC de afgelopen twee jaar zaken die niets met voetbal te maken hadden. Onder trainer Sef Vergoossen ging het al mis: als spelers als Ger Senden en ik, toch oer-Roda JC'ers, disciplinair gestraft worden, weet je dat er iets fout zit. Ik kwam nooit te laat, terwijl andere spelers de regels aan hun laars lapten en een emmer stront over de club mochten uitkieperen. Roda JC koos helaas voor de weg van de minste weerstand: ik mocht vertrekken.''

Hoe beoordeel je nu de situatie bij Roda JC?

,,De vereniging steekt organisatorisch niet goed in elkaar. Trainer Wiljan Vloet moet zich met veel te veel zaken bezighouden. De samenstelling van de selectie klopt niet. Er zijn jongens bij die in het verleden voor disciplinaire problemen zorgden, daar zijn de voormalige trainers Jan van Dijk en George Leekens aan kapot gegaan. De groep kent geen echte hiërarchie, met de inmiddels vertrokken voorstopper Vrede was die er wél geweest. De spelers zijn te vrijblijvend, ze voetballen met de gedachte `het komt allemaal wel goed.' Klootzakken in de positieve zin van het woord zijn er niet meer, terwijl elke ploeg dergelijke gasten nodig heeft. Bovendien kan het publiek zich minder identificeren met een elftal dat voornamelijk bestaat uit buitenlanders. In Kerkrade houdt men van spelers die buffelen. Je kunt van twee Brazilianen niet verwachten dat ze continu slidings maken. Roda JC-supporters vinden het leuk als een speler met hen spreekt, ook dat gebeurt nauwelijks meer.''

Je wordt over drie maanden 38 jaar en bent bezig aan je 21ste profseizoen. Hoe blijf je fit?

,,Ik ben nooit een stapper geweest en drink weinig. Totnutoe heb ik dertig duels gespeeld, voornamelijk centraal op het middenveld. Ik train extra hard om fit te blijven, rustdagen zijn nauwelijks aan me besteed. Door extra trainingen bouw ik meer reserves op. Inmiddels heb ik voor één jaar bijgetekend bij Alemannia Aachen.''

Ben je tevreden over je loopbaan?

,,Absoluut, ik heb optimaal gepresteerd. Ik ben international geweest, heb tweemaal de beker gewonnen en meer dan dertig Europacup-duels gespeeld. Voetballen voor een topclub zat er helaas niet in, al vertelde Bobby Haarms (oud-hersteltrainer, red.) me dat Ajax me vier jaar geleden een tijdje heeft gevolgd. Hoewel ik bij Roda JC min of meer een contract voor onbepaalde tijd heb en altijd kan terugkeren, wil ik nog zolang mogelijk blijven spelen.''

Je begon je loopbaan bij MVV, de club die vanwege financiële problemen misschien ophoudt te bestaan. Doet je dat nog wat?

,,Ik woon op zeshonderd meter van het MVV-stadion en ben op de hoogte van de situatie daar. Een paar jaar geleden schoffeerde de clubleiding nog invloedrijke Maastrichtenaren die geld in MVV wilden steken. Op voetbalgebied regeert in Limburg de emotie, niet de ratio. De bestuurders van MVV moeten niet alleen naar hun eigen belangen kijken. Ik heb moeite met de mensen die nu het beleid bepalen. Er is altijd wat met die club. Toen ik in 1982 begon bij MVV, moest ik ook al eens drie, vier maanden op mijn salaris wachten. Dat zegt toch genoeg?''