Hof verbiedt veto staat

Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag een streep getrokken door regelingen bij Britse en Spaanse bedrijven, waar de overheden met een minderheid van de aandelen toch een doorslaggevende stem hebben. De gouden aandelen of golden shares van de staat zijn strijdig met het vrij verkeer van kapitaal, oordeelt het Hof.

De uitspraak is ook voor Nederland belangrijk. De Commissie heeft gezegd dat de Nederlandse overheid een soort gouden aandeel heeft in TPG (post) en KPN (telefonie). Als Nederland dat niet vrijwillig verandert, kan de Commissie naar het Hof in Luxemburg stappen.

In de Britse zaak ging het om de British Airport Authority, waar de staat toestemming moet geven voor grote beslissingen. In Spanje ging het om een reeks bedrijven als Repsol (olie en gas), Telefónica en Endesa (stroom). Telkens had Spanje een doorslaggevende stem bij belangrijke besluiten, zoals fusie en overnames.