Hindoestaanse borrelboutjes

,,Weet je, als Nederlanders Hindoestaans koken, doen ze dat boven de pan'', zegt Sharda. Ik vraag wat ze bedoelt. ,,Nou, ze persen de knoflook uit boven de pan, doen de gesnipperde ui erbij.'' Sharda legt uit dat Hindoestanen snippers knoflook en ui in een vijzel tot moes wrijven. Dat geeft volgens haar een andere smaak. En komijn hoort geroosterd te worden in een koekenpan tot de zaadjes in het rond springen. Ook dat zaad wordt in een vijzel fijngewreven. Dat ruikt zoveel lekkerder dan gemalen komijn uit een potje.

Hier is de proef op de som. Het vlezige bovenstuk van de kipvleugel staat bekend als borrelboutje of kipkluifje. U kunt ook drumsticks gebruiken; de baktijd is dan ongeveer 40 minuten. Of stukjes kipfilet, gaartijd 10 minuten. Voor boutjes met pit kunt u een milde Spaanse en voor pit in het kwadraat een Madame Jeanette peper met de ui en knoflook fijnwrijven. Het maggiblokje is een gebruikelijke smaakmaker in Hindoestaanse en (overige) Surinaamse gerechten, even gewoon als de hier niet opgevoerde smaakversterker aginomoto.

Was de boutjes onder koud water en dep ze met keukenpapier droog. Dat spoelen is een gewoonte in warme landen, die Hindoestanen nog steeds volgen in Nederland. Wrijf de boutjes in met zout en een theelepel masala of kerriepoeder. Pel en snipper de ui en de knoflook en wrijf deze snippers in een vijzel tot moes. Snijd de tomaat in blokjes. Verhit de olie in een wok of koekenpan en fruit hierin het mengsel uit de vijzel twee minuten lang op laag vuur. Doe er de rest van de masala en twee eetlepels water bij. Nog een half minuutje bakken. Voeg de stukjes tomaat toe. Na twee minuten volgen de boutjes; schep ze goed om. Verkruimel het maggiblokje boven de pan. Giet er anderhalve deciliter warm water bij. Laat de boutjes in vijfentwintig tot dertig minuten gaar worden. Zet het vuur de laatste vijf minuten hoog om het vocht in te koken tot een saus. Strooi er dan komijn en peper over. Proef of er nog zout nodig is. Borrelboutjes kunnen ook geserveerd bij een maaltijd met bijvoorbeeld rijst en kousenband.