Geen house-versie Weill

Erfgenamen van componist Kurt Weill houden de opvoering van een house-versie van de Driestuiversopera van Bertolt Brecht in een garage in Kampen tegen. Dat heeft regisseuse D. Krijgsman gisteren bevestigd. Vijf jaar lang werkte Krijgsman aan een bewerking. De erven van Brecht gingen akkoord, de Kurt Weill Foundation in New York echter gooide roet in het eten. ,,Alleen de originele muziek in ongewijzigde vorm mag gespeeld worden. Enige aanpassing, laat staan een house-versie, is uit den boze'', aldus Krijgsman.

De opera zou in mei in een garage in Kampen worden opgevoerd door amateurs en professionals uit de regio. De bewerking van de opera vindt plaats in `het Amsterdam van 2010'. ,,Daar past de originele muziek niet bij'', zegt Krijgsman. In plaats daarvan zou een dj de houseversie live spelen. Het origineel speelt in Londen in de jaren '30 van de vorige eeuw.

De erven van Weill waken net als die van Brecht nauwgezet over de nalatenschappen. Om een aangepaste versie te mogen spelen, moeten de rechten worden verkregen.