Fischer is kandidaat voor functie in de maak

Het kan nog tot 2006 duren voordat de baan beschikbaar is. De functieomschrijving staat nog niet vast. En eigenlijk is nog niet zeker of de beoogd Europees minister van Buitenlandse Zaken er überhaupt komt. Toch heeft Duitsland al een kandidaat: Joschka Fischer.

Officieel is nog niets. Uiteraard. Maar in het Berlijnse geruchtencircuit is de carrièreplanning van de populaire minister en informele leider van de Duitse Groenen al weken een geliefd onderwerp. Afgelopen weekeinde luidde kanselier Schröder zelf de bel voor een nieuw rondje speculeren. ,,Hij zou een uitmuntende bezetting zijn'', zei Schröder. ,,Ik zou dat met een lachend en een huilend oog zien, waarbij ik niet wil verzwijgen dat het huilende oog het grootste zou zijn.''

De Financial Times Deutschland polste daarop alvast de mogelijke steun voor een kandidatuur-Fischer. Polen, Italië, Zweden en de Benelux zouden positief staan tegenover de Duitse minister. Hij is sympathiek en kundig zegt de Italiaanse Europa-minister Rocco Buttiglione.

Hij onderhoudt goede contacten met Polen, looft Tadeusz Iwinski, adviseur van minister-president Leszek Miller.

Vanuit Den Haag meldt woordvoerder Jochems van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Fischer in Nederland ,,hooglijk gewaardeerd'' wordt.

Het thema is inmiddels zo hardnekkig dat de vraag zich opdringt of iemand Fischer kwijt wil. De kanselier? Het duo Fischer/Schröder geldt als de basis van de Duitse coalitie, ook al trekt Schröder steeds meer buitenlands beleid naar zich toe.

In de kwestie Irak vloog Fischer naar New York en verkondigde Schröder de uitgangspunten van Duits buitenlands beleid. Zijn eigen partij dan? Fischer bezorgde de Groenen in september verkiezingswinst en geldt er nog steeds als icoon. Toch zegt Oswald Metzger, voorheen lid van de Bondsdag voor de Groenen, openlijk dat een vertrek van Fischer een grote kans voor de partij zou zijn.

Feit is dat Duitsland weinig hoge posten in de EU bekleedt en dat Fischer met 55 in eigen land het hoogst haalbare heeft bereikt. Als lid van de Europese Conventie denkt hij inmiddels hardop mee over de taken van de nieuwe functionaris en verklaart keer op keer dat hij graag minister is, in Duitsland.