Finse ervaring leidt tot snelwisselschaats

Jan Maarten Heideman maakt zijn reputatie als vernieuwer opnieuw waar. De marathonschaatser uit Oldebroek staat aan de basis van een nieuw ontwikkelde `snelwisselschaats', die schaatsers in staat stelt om binnen enkele seconden van ijzer(s) te wisselen. Hun schoenen kunnen ze daarbij aanhouden. Vooral marathonschaatsers kunnen veel baat hebben bij deze vinding.

Heideman, die in 1997 als eerste rijder op klapschaatsen Nederlands marathonkampioen op natuurijs werd, introduceerde eerder onder meer de carve-schaats. Hij experimenteerde tevens met de 3D-schaats en het haaienvinnenpak.

Voor zijn nieuwste vinding kwam hij op het idee na de door hem gewonnen Alternatieve Elfstedentocht, in maart van dit jaar, voor de kust van de Finse plaats Kuopio. Hij won die 200 kilometer lange tocht, onder barre weersomstandigheden, onder meer na twee keer van schaats te zijn gewisseld. Daarbij ging toen veel tijd verloren, omdat hij zijn klapschaatsen (met vaste schoenen) moest uittrekken. Het oponthoud zette hem toen aan het denken.

Heideman ontwikkelde de wisselschaats met Gert Ruitenberg, een broer van de marathonschaatsers Henri en René Ruitenberg, schaatsfabrikant Raps en het metaalbedrijf ALMI uit Vriezenveen. Het prototype van de nieuwe schaats is inmiddels gereed. Voordeel voor wedstrijdschaatsers op natuurijs of in marathons op kunstijs is dat ze niet meer uit de wedstrijd hoeven te stappen of dat ze hun techniek moeten aanpassen zodra er een braam op hun ijzer zit.

Heideman verwacht dat de wisselschaats ook zal doorbreken bij de langebaanschaatsers. Zij kunnen bijvoorbeeld bij wisselende weersomstandigheden of voor de verschillende afstanden snel van ijzer wisselen.