FC Twente is voorlopig uit geldzorgen

Voetbalclub FC Twente lijkt uit de financiële problemen. De gemeenteraad van Enschede stemde gisteren met 31 stemmen voor en zeven stemmen tegen in met een lening of garantstelling van 4,5 miljoen euro.

De club heeft ook overeenstemming bereikt met de fiscus over de belastingschuld: FC Twente hoeft maar 2,4 miljoen euro van de schuld van 3,2 miljoen euro te betalen. Het faillissement van de club kan daardoor worden opgeheven.

De gemeenteraad baseerde zijn besluit onder meer op een aangepast reddingsplan van de club. In de eerste versie werd de gemeente om een lening van acht tot tien miljoen euro gevraagd, maar dat verzoek bleek al snel kansloos. Daarna matigde de club zijn wens tot 4,5 miljoen euro. Behalve de gemeente bleken gisteren ook vijf andere partijen bereid te zijn zich garant te stellen voor een lening, in dit geval van 1,5 miljoen euro. De noodlijdende voetbalclub, die kampt met een schuld van twaalf miljoen euro, kan daardoor in totaal zes miljoen euro lenen.

Met de lening wil Twente het exploitatietekort wegwerken en de belastingschuld voldoen. Het gerechtshof in Arnhem zal worden gevraagd het faillissement over de stichting FC Twente '65, de licentiehouder van de club, te vernietigen. De club kan daarna bij de voetbalbond een licentie voor het komende seizoen aanvragen.

Het is nog niet bekend of het gemeentebestuur de club het benodigde geld zelf leent of zich garant stelt voor een lening bij een bank. De gemeente stelt in beide gevallen voorwaarden. Zo moet FC Twente een obligatielening uitschrijven en incidentele voordelen uit bijvoorbeeld spelerstransfers benutten om de lening vervroegd af te lossen. Ook de eigenaren van het stadion moeten Twente tegemoetkomen, door bijvoorbeeld een huurverlaging of door afstand te doen van enkele business-seats. Volgens FC Twente-voorzitter H. Wessels zijn de stadioneigenaren bereid om FC Twente te helpen.

Het reddingsplan voorziet daarnaast in bezuinigingen op onder meer spelerssalarissen en jeugdopleiding. Investeringsmaatschappij Reggeborgh, de financier van het spelersfonds, scheldt zestig procent van een vordering van zes miljoen euro kwijt en zet het resterende bedrag om in een achtergestelde lening.

De raadsvergadering werd gisteren via een beeldscherm buiten het stadhuis gevolgd door circa duizend supporters. Zij namen met gejuich kennis van de beslissing van de gemeenteraad. Wethouder J. Goudt, die eerder door supporters bedreigd was wegens zijn weigering mee te werken aan de hogere lening, werd toegezongen.