`Eens zal André de Vries gaan praten'

Enkele reacties van betrokkenen op het vonnis van het hof in Arnhem in de zaak-Fireworks:

Persadvocaat-generaal G. de Haas (van het openbaar ministerie te Arnhem): ,,Wij zijn content met de veroordeling van de directeuren, maar vinden de vrijspraak van De Vries verrassend. Als er één zaak is, waar alles onderzocht is, dan is het deze wel. Het bewijs was weliswaar niet in overvloed, maar in voldoende mate aanwezig.''

B. de Vries (broer van André de Vries.): ,,André heeft zich door zijn warrige manier van praten in een benarde positie gebracht, maar deze uitspraak is rechtvaardig. Ik hoop alleen maar dat de mensen in Enschede hem weer accepteren.''

D. van Dop (ex-lid rechercheteam): ,,Al het bewijs is technisch en tactisch geaccepteerd. Het hof heeft er alleen een ander gewicht aan toegekend. De uitspraak dat wij te gedreven zijn geweest, geldt voor individuele rechercheurs. De leiding heeft zich niet schuldig gemaakt aan tunnelvisie.''

A. de Jong (woordvoerder van burgemeester Mans van Enschede): ,,De burgemeester respecteert de uitspraak van het gerechtshof maar wil niet reageren.''

A. Vasse (oud-voorzitter van de belangenvereniging van slachtoffers): ,,Ik heb hier meer vrede mee dan met de uitspraak in Almelo. Ik ben blij dat Bakker en Pater verantwoordelijk worden gehouden voor de escalatie van de brand en dat ook het hof de overheid als schuldige heeft genoemd. Alleen is deze niet bestraft. Van De Vries denk ik dat hij iets met de brandstichting heeft te maken, ooit zal hij wellicht gaan praten.''

D. de Vivo (slachtoffer vuurwerkramp): ,,Ik had ook gehoopt op vrijspraak voor De Vries, het bewijs tegen hem deugde niet. Maar het is tegelijk een onbevredigende uitspraak. Nu weet Enschede nog niet wat er precies gebeurd is.''

Directeur R. Bakker (S.E. Fireworks): ,,Onbegrijpelijk. Men weet niet wat er precies is gebeurd, maar ons wordt de hele causale keten verweten. De politie moet verder zoeken. Als je iemand al bijna drie jaar verdenkt van brandstichting en hij wordt vrijgesproken, dan schort er wat aan.''

Advocaat G. Meijers (namens mededirecteur W. Pater): ,,Ik vind dat je het niet iemand kan verwijten, dat hij niet over kennis beschikte die niemand had.''

Advocaat J. Plasman (namens R. Bakker): ,,Het hof constateert dat Bakker had moeten weten dat het vuurwerk gevaarlijk was, maar geeft niet aan hoe.''