Cohen op bres voor witte illegaal

Burgemeester Cohen doet een beroep op demissionair minister Nawijn van Vreemdelingenzaken en Integratie om de dossiers van een groep witte illegalen opnieuw in behandeling te nemen. Dat heeft zijn woordvoerder bevestigd.

Gisteren beëindigden twaalf witte illegalen die sinds 20 maart in hongerstaking waren hun actie. De mannen willen een verblijfsvergunning.

Volgens de gemeente hadden zij een ,,goed gesprek'' met oud-burgemeester van Amsterdam Schelto Patijn, die hen namens burgemeester Job Cohen een bezoek bracht.

Cohen zag zich volgens zijn woordvoerder genoodzaakt stappen te ondernemen gezien de slechte gezondheidstoestand van de hongerstakers. Ook erkent de burgemeester de uitzichtloze situatie van de mannen, die niet in aanmerking komen voor de in 1999 getroffen regeling voor witte illegalen. Sommigen zijn tussentijds uitgezet en weer teruggekeerd in Nederland.

Het is onzeker of Nawijn gehoor zal geven aan het verzoek van Cohen. Het ministerie heeft laten weten de dossiers af te wachten. Volgens Patijn hangt alles af van de inhoud van deze dossiers, maar bestaat er ,,grote kans dat deze stap niets oplevert'' Gedurende de tijd dat de dossiers in behandeling worden genomen, mogen de actievoerders niet worden uitgezet, zo heeft Cohen afgesproken met de Amsterdamse politie.

De artsen die de hongerstakers begeleiden, vonden het onverantwoord om door te gaan.

Cohen was als staatssecretaris verantwoordelijk voor de huidige Vreemdelingenwet.