Bezwerende pop met engelenzang

,,Mooi!'' Zangeres Anneke van Giersbergen bedankt haar publiek niet voor het applaus; ze staart verrukt de zaal in en vertelt zichzelf hardop hoe fijn het is om hier te mogen staan. Het is opmerkelijk met hoeveel lol de Brabantse rockgroep The Gathering het clubcircuit in duikt, na een evenwichtig opgebouwde internationale zegetocht. De groep uit Oss vond zichzelf enkele malen opnieuw uit: van death metal werd het gotische rock en met de komst van de klassiek geschoolde Van Giersbergen in 1994 stond The Gathering aan de wieg van de symfonische en met mystiek omsluierde `sprookjesmetal'.

Op het nieuwe album Souvenir, het achtste, gooit de tot een kwartet ingedikte groep het weer over een andere boeg. De metal-invloeden zijn hoegenaamd verdwenen en The Gathering excelleert in melodieuze en bezwerende popmuziek, waarbij alles in dienst staat van de maximale expressie in Van Giersbergens haarzuivere voordracht. Souvenir is een betoverende popplaat, die de vraag opwierp hoe The Gathering zich voor hun oude metalfans staande zou houden.

Afgezien van een enkele verdwaalde hardrocker is het publiek sinds 1992 met de groep meegegroeid, zo bleek uit het enthousiaste onthaal in de Melkweg. Het concert begon rustig met het door toetseninstrumenten gedomineerde These good people, waarin Van Giersbergen haar stem meteen uitbundig liet galmen. Samples, triphop-achtige ritmes en een als effectapparaat toegepaste theremin zijn The Gathering nieuwe stijl niet vreemd, en de mondjesmaat toegepaste gitaaruitbarstingen herinnerden maar bij vlagen aan het gotische metalverleden.

Dissonanten en verrassende ritmewendingen werden effectief afgezet tegen de engelachtige zang. Contrasten zijn het sterke punt in hun muziek, bijvoorbeeld tussen de rijke melodie van het schijnbaar lieve liedje You learn about it en de bitse beginwoorden ,,Now that we 're through/ to hell with you!'' Het is dapper dat The Gathering niet meer leunt op oude successen als Strange machines; nadrukkelijk niet gespeeld tijdens een concert met een fraaie spanningsboog van zacht naar hard en weer terug naar fluisterzacht. Wie deze groep ooit met wapperende haren en gierende gitaren vlak voor Metallica op het Dynamofestival zag, weet hoeveel gas ze sindsdien hebben teruggenomen. Eén ding vond Anneke niet zo mooi: er waren tijdens een zachte passage toch nog twee onverlaten die bleven kletsen. De glittergitaar die ze aan het eind omhing, was overbodig om de aandacht op haar ontwapenende aanwezigheid te vestigen.

Concert: The Gathering. Gehoord: 10/5 Melkweg Max, Amsterdam. Herh.: 15/5 Eindhoven, 17 Grootebroek, 22 Nijmegen, 23 Groningen, 25 Zwolle, 30 Haarlem, 31/5 Dordrecht.

    • Jan Vollaard