Bertelsmann verkoopt divisie wetenschappelijke uitgaven

Het Duitse mediabedrijf Bertelsmann verkoopt zijn divisie met wetenschappelijke uitgaven, BertelsmannSpringer, voor ruim een miljard euro aan de Britse investeerders Cinven en Candover. Dat heeft Bertelsmann vanmorgen bekendgemaakt.

De twee investeringsmaatschappijen namen vorig jaar ook al voor 600 miljoen euro Kluwer Academic Publishers in Dordrecht over, de uitgever van wetenschappelijke tijdschriften en boeken van Wolters Kluwer. Cinven en Candover zijn van plan beide bedrijven samen te voegen onder de naam Springer. Daarmee ontstaat de op één na grootste wetenschappelijke uitgeverij ter wereld, met een omzet van 880 miljoen euro. Alleen Elsevier Science van concurrent Reed Elsevier is groter, met een omzet van ruim 2 miljard.

Cinven en Candover laten met hun bod andere gegadigden voor BertelsmannSpringer, waaronder de Amerikaanse combinatie CVC/Blackstone en de Britse wetenschappelijke uitgever Taylor & Francis, achter zich. De Britse investeerders betalen daarvoor een forse premie, want analisten hadden de opbrengst op 750 miljoen euro geschat. Voor Kluwer Academic Publishers betaalden de Britten ook al fors meer dan analisten hadden verwacht.

Bertelsmann heeft de opbrengst van de wetenschappelijke divisie hard nodig om de schuldenlast van circa 2,7 miljard euro terug te dringen. Onlangs verkocht het bedrijf ook al zijn internetboekhandel Bol.com. Het bedrijf is in het eerste kwartaal van dit jaar in de rode cijfers beland. De nettowinst, vorig jaar nog 2,5 miljard euro, sloeg in de eerste drie maanden van 2002 om in een verlies van 399 miljoen. Tegenvallende marktomstandigheden in de VS en wisselkoerseffecten waren er de oorzaak van. De kwartaalomzet nam af van 4,3 tot 3,9 miljard euro.

Bertelsmann wil af van de wetenschappelijke uitgaven, omdat het zegt zich te willen concentreren op kernactiviteit publieksmedia. Het concern is onder meer eigenaar van radio- en televisiebedrijf RTL (waar in Nederland RTL4, RTL5 en Yorin deel van uitmaken), platenmaatschappij BMG (het label van Britney Spears), boekenuitgever Random House (uitgever van John Grisham) en kranten- en tijdschriftenuitgeverij Gruner und Jahr (onder meer de Duitse Financial Times).