Bassist van Hendrix

,,Het verschil tussen een loodgieter en een muzikant,'' zei Noel Redding vorig jaar in een interview met Billboard, ,,is dat loodgieters voor hun werk betaald krijen.'' Redding, die gisteren door nog onbekende oorzaak stierf in zijn huis in Ierland, bleef zijn leven lang verbitterd omdat hij vond dat hij te weinig financiële waardering kreeg voor zijn cruciale rol als bassist van de Jimi Hendrix Experience. Hoewel eigenlijk gitarist, werd hij in september 1966 als bassist aangenomen door Hendrix, die door manager Chas Chandler naar Engeland was gehaald om een band te formeren. Hendrix was geïmponeerd door het feit dat Redding zo makkelijk akkoordenschema's kon onthouden, en herkende een geestverwant aan diens buitensporig lange krulhaar. Redding speelde op de drie studio-albums die tijdens Hendrix' leven verschenen: Are You Experienced?, Axis: Bold As Love en Electric Ladyland.

Zijn achtergrond als gitarist was Noel Reddings kracht zowel als zijn zwakte. In de driemansbezetting van de Jimi Hendrix Experience – met drummer Mitch Mitchell – speelde hij stuwende en melodierijke baslijnen, die Hendrix in staat stelden om de mogelijkheden van de elektrische gitaar te verkennen. Het was Reddings grief dat hij als songschrijver zo weinig aan bod kwam, hoewel zijn liedjes She's so fine en Little Miss Strange veel minder dan Hendrix' eigen composities aan een tijdgebonden sixties-keurslijf ontsnapten. In 1969 richtte hij zijn eigen groep Fat Mattress op, met het hitje Magic forest als resultaat.

In zijn autobiografie Are You Experienced? (1990) klaagt Redding tot in detail over zijn magere beloning voor de tijd met Jimi. Na Hendrix' dood in 1970 moest hij met lede ogen aanzien hoe producers en familieleden de vruchten van de postume exploitatie van Hendrix' muziek plukten, terwijl hij zelf veroordeeld was tot het circuit van tribute-bands en spreekbeurten op Hendrix-conventies. In 1992 werd hij om zijn onmisbare bijdrage aan de Jimi Hendrix Experience geëerd met een plek in de Rock'n'Roll Hall of Fame.