Almere bouwt theater van 79,3 miljoen

Aan de rand van het Weerwater in Almere zal in de zomer van 2006 een groot theater verrijzen dat 79,3 miljoen euro gaat kosten. Ook komt er een bibliotheek van bijna 32 miljoen.

Dat heeft het college van B en W van Almere gisteren bekendgemaakt. Het theater bevat twee zalen, met 1100 en 300 plaatsen, en een Centrum voor Kunstzinnige Vorming (CKV), voor amateurkunst. De gemeenteraad besluit in juni over de bouwplannen.

Het aanvankelijke ontwerp van de Japanse architecten Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa (van bureau SANAA) zou 90 miljoen euro kosten, maar dat vond de gemeenteraad te duur. In eerder zittingen over het nieuwe theater klaagde de raad dat andere gemeentes tientallen miljoenen goedkoper uit zijn als ze een theater bouwen. Daarom heeft B en W meer dan tien miljoen bezuinigd op het werk, onder meer door de bouwtijd met een jaar te bekorten. Verder wordt voor de glazen gevel een standaardconstructie (spanning) met gewoon, dun glas gebruikt, in plaats van de veel duurdere bevestiging (gekit) met speciaal dik glas die de Japanse architecten oorspronkelijk in gedachten hadden.

Volgens de gemeente is het theater zo duur omdat het gebouw twee functies heeft, omdat het stadscentrum ,,bijzondere architectuur'' vereist, omdat een deel van het gebouw in het water staat, en omdat het moet passen in het ,,gebogen maaiveld'': de omgeving bestaat uit gescheiden niveaus voor auto's en voetgangers.

De gemeente zegt dat het theater nodig is omdat de bestaande theaters, de Metropole (600 plaatsen) en de Roestbak (169 plaatsen) vaak uitverkocht zijn en daardoor niet alle Almeerse theaterliefhebbers kunnen bedienen. Ook het huidige CKV kan het aanbod aan amateurkunstenaars niet meer aan.

Aan het Weerwater moet een nieuw, bruisend stadshart verrijzen. Er staat reeds een popconcertzaal. Horeca, bioscopen en woningen moeten volgen. Zowel het theatercomplex als de bibliotheek zijn ruimer opgezet dan nu nodig omdat Almere rekening houdt met een forse bevolkingsgroei. De stad heeft 165.000 inwoners en denkt in 2010 naar een kwart miljoen inwoners te groeien.