Acties voor CAO treffen opera in Muziektheater

De werknemers van het Amsterdamse Muziektheater en de Nederlandse Opera gaan met steun van de vakbond FNV Kiem actie voeren om druk te zetten op de CAO-onderhandelingen. De acties moeten de voorbereidingen vertragen voor de opera Euryanthe van Carl Maria von Weber, die 28 mei in première gaat. Over een nieuwe CAO wordt al een half jaar zonder resultaat onderhandeld omdat er onenigheid is over de besteding van gelden die door de overheid zijn bedoeld voor het wegwerken van achterstanden in arbeidsvoorwaarden. De directie wil die gelden alleen over de afgelopen twee jaar uitkeren en daarna gebruiken voor een nieuw loongebouw, volgens werknemers en vakbond, die stellen dat dit nieuwe loongebouw er ook zonder deze gelden komt. Ze willen de extra middelen gebruiken om er concreet op vooruit te gaan, bijvoorbeeld via een dertiende maand, een extra periodiek en een loonsverhoging van 1,4 procent.