VS zetten mes in team Iraks wederopbouw

De regering-Bush is bezig met een ingrijpende wijziging van haar eigen wederopbouwbestuur in Irak door enkele hoge Amerikaanse functionarissen te vervangen.

De Amerikaanse oud-ambassadeur in Jemen en beroepsdiplomaat Barbara K. Bodine, die de wederopbouw in Bagdad en Midden-Irak leidde, kreeg dit weekeinde vanuit Washington te horen dat zij onmiddellijk haar functie moest neerleggen. Bodine, die een soort interim-burgemeester van Bagdad was en het lokale bestuur moest helpen opbouwen, krijgt een hoge baan op het State Department.

Volgens The Washington Post, The New York Times and The Los Angeles Times die regeringsbronnen citeren, zal ook generaal b.d. Garner, die tot nu toe algeheel leider was van de wederopbouw in Irak, binnenkort zijn post verlaten. Datzelfde geldt voor nog eens vier andere Amerikaanse functionarissen, melden de kranten. De wijzigingen komen drie weken nadat het wederopbouwbureau van de Amerikaanse regering in Irak begon. ,,Aan het eind van de maand zult u een totaal andere organisatie zien'', citeerde The Washington Post een regeringsfunctionaris.

De ingrijpende verandering begon vorige week met de aanstelling van oud-beroepsdiplomaat en terrorisme-expert Paul Bremer, die boven Garner komt te staan. Bremer arriveerde vanochtend in de zuidelijke Iraakse stad Basra, en heeft al een voorbereidingsteam naar Bagdad gestuurd.

Garner ontkende vanochtend, staand naast Bremer, de berichten dat hij vroegtijdig zou vertrekken als zijnde ,,niet waar''. Garner ligt in Irak, in Washington en buitenlandse hoofdsteden onder vuur omdat hij onvoldoende zichtbaar is en op tal van plaatsen in Irak basale functies zoals stromend water en elektriciteit nog steeds niet werken. Voorts functioneren veel Iraakse ministeries niet en worden veel salarissen niet uitbetaald.

Een andere reden voor de reorganisatie is, aldus regeringsfunctionarissen, het escalerende geweld en de problematische handhaving van de openbare orde in Irak, die een verlammende werking hebben op de wederopbouw. ,,Als we niet snel iets doen, zal het in ons gezicht uit elkaar spatten'', zo citeert The New York Times een regeringsfunctionaris. Met name Bagdad was dit weekeinde het toneel van geweld, plunderingen en brandstichtingen. Steeds meer Irakezen raken gefrustreerd door de geringe vorderingen een maand na de val van Saddam Hussein.

Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen zou beroepsdiplomaat Bodine regelmatig botsingen hebben gehad met de Amerikaanse militaire commandanten over de drastische stappen, die in haar ogen nodig waren om de openbare orde te herstellen. Haar vertrek ,,was niet het oorspronkelijke plan'', aldus een regeringsfunctionaris.

Volgens betrokkenen bij de wederopbouw, aldus The Washington Post, hebben Garner, zijn staf en superieuren op het Pentagon hun missie in Irak niet goed voorbereid, van het herstel van de schade tot en met de opzet van een interim-bestuur. The Washington Post heeft voorts gemeld dat de VS hun eigen team van wapeninspecteurs in Irak afslanken nu zij nog steeds geen massavernietigingswapens hebben gevonden.