Volleybalploeg mag door Belgen naar EK

De Nederlandse volleybalploeg heeft zich gisteren gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap dat in september in Duitsland wordt gehouden. De volleyballers werden, onder meer doordat België van Hongarije won, tweede van de `beste' nummers twee in het kwalificatietoernooi.

Naast Nederland voegden Spanje, Frankrijk, Griekenland, Bulgarije en Slowakije zich via de kwalificaties bij gastland Duitsland. Servië-Montenegro, Italië, Rusland, Tsjechië en Polen waren al eerder zeker van deelname.

Nederland kreeg zaterdag de kans op kwalificatie weer even in eigen hand doordat Spanje verrassend van Slovenië verloor. De Nederlandse ploeg won daarna nog wel van Macedonië, gastland van groep 3, maar was vervolgens kansloos tegen Spanje dat met 3-0 won. Nederland werd daardoor voor de kwalificatie afhankelijk van de resultaten in de andere poules. Het was België dat de nationale ploeg daarbij hielp. De Belgen versloegen in Zagreb in groep 1 Hongarije met 3-1. De Hongaren werden daardoor tweede in deze groep, maar met een punt minder dan Nederland in zijn poule had behaald. Frankrijk was de andere `nummer twee' die zich (eveneens met 10 punten uit 6 duels) kwalificeerde.

In de laatste wedstrijd, tegen Spanje, werd Nederland soms weggespeeld: 25-23, 25-19 en 25-14. Halverwege de wedstrijd kreeg coach Goedkoop tot zijn grote opluchting te horen dat de Belgen hadden gewonnen. Goedkoop gaf door Görtzen uit het veld te halen zijn ploeg het signaal dat het Europees kampioenschap zeker was. Görtzen kampt met een overbelaste knie en zou uit het veld worden gehaald als zijn steun niet meer nodig was. Na het vertrek van Görtzen zakte het niveau bij Nederland helemaal terug. Geen moment kon de ploeg aanspraak maken op de winst tegen Spanje.

Het optreden tegen Spanje maakte Goedkoop wel duidelijk dat hij nog een hoop werk te doen heeft. De spelers zijn verre van fit teruggekeerd uit de competitie. ,,Ik ben daar niet blij mee. Maar we moeten toch verder. De World League komt er snel aan. We moeten per wedstrijd bekijken wie kan en wil spelen.''