Verkoopgerucht stuwt Wessanen

Voedingsbedrijf Wessanen was vanochtend de grootste winnaar op een ingetogen beurs. Overnamespeculaties tilden het beursfonds 15 procent omhoog tot 6,83 euro. Daarmee bereikte het fonds het hoogste punt in de afgelopen zes maanden. Vorige week steeg Wessanen ook al op overnamegeruchten.

Verschillende partijen zouden geïnteresseerd zijn in een overname van het bedrijf dat al jarenlang met tegenvallers kampt. Vooral financiële partijen zouden Wessanen in het vizier hebben, iets waartegen de huidige directie zich zou verzetten. Bestuursvoorzitter M. Zondervan kondigde onlangs aan te zullen vertrekken bij Wessanen.

Telecombedrijf KPN kwam vanochtend met cijfers over het eerste kwartaal. Het bedrijf maakte een winst van 770 miljoen euro, aanzienlijk meer dan de verwachting van analisten. Toch noteerde het aandeel KPN rond het middaguur iets lager dan het slot van vrijdag, al was het verlies minder groot dan dat van de AEX-index. De toonaangevende beursgraadmeter van het Damrak gaf 2,5 punten prijs op 279,54 punten, een verlies van 0,9 procent.

Aanvankelijk steeg KPN ruim 3,5 procent, maar na een uurtje handel daalde de koers toch weer tot een min van 0,2 procent op 5,88 euro. Volgens een handelaar op de beurs heeft dat te maken met de telefonische toelichting die KPN analisten gaf over de cijfers. ,,Misschien waren de resultaten toch niet zo goed als verwacht.''

Grootste dalers waren Océ en vastgoedfondsen Vastned Offices en Wereldhave.

In heel Europa was de vaart er op de beurzen er vanmorgen al snel uit. De Duitse beurs dook als eerste in de min en stond aan het eind van de ochtend op een verlies van bijna 2 procent. De beurs in Londen was 0,2 procent lager en Parijs tekende een daling aan van 0,65 procent.

Behalve in een wellicht lagere opening van Wall Street vonden de koersdalingen hun oorsprong in de stijging van de eurokoers. In de ochtend kwam die koers voor het eerst sinds januari 1999 boven de 1,16 dollar uit. Dat is vooral negatief voor bedrijven die veel zakendoen in Amerika.

In Frankfurt was Commerzbank een van de weinig stijgers. De bank voerde de boventoon met een koerswinst van 3,65 procent. In het weekeinde liet de voorzitter van de raad van commissarissen weten de kans groot te achten dat de bank wordt overgenomen.