Uitspraak in hoger beroep

Het Arnhemse gerechtshof doet vandaag uitspraak in de strafzaken in hoger beroep tegen de twee directeuren van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks en de van brandstichting beschuldigde André de V.

Tegen Enschedeër De V. is een gevangenisstraf van vijftien jaar cel geëist, een straf die gelijk is aan de veroordeling door de Almelose rechtbank. Het OM acht bewezen dat De V. op 13 mei 2000 brand heeft gesticht op het terrein van S.E Fireworks. Door de explosies die volgden, kwamen 22 mensen om het leven.

Het belangrijkste bewijsmateriaal bestaat uit vuurwerksporen op een sportbroek van De V. en een `bekentenis' die hij heeft afgelegd tegenover een undercoveragent in het huis van bewaring in Maastricht.

Advocaat A. Moszkowicz vindt dat het openbaar ministerie niet ontvankelijk moet worden verklaard. De inzet van een undercoveragent in een huis van bewaring is volgens hem in strijd met het recht op een eerlijk proces. De sportbroek moet volgens hem worden uitgesloten van bewijs omdat rechercheurs ,,gesold'' hebben met het kledingstuk. Moszkowicz voelt zich gesterkt door uitspraken van twee rechercheurs van het Twentse rechercheteam, die verklaren dat justitie en de teamleiding teveel de nadruk hebben gelegd op De V. en sporen die wijzen op betrokkenheid van anderen onvoldoende hebben onderzocht.

Het OM stelt dat er sprake is van een volledig onderzoek en dat de beide rechercheurs zijn beïnvloed door Fireworks-directeur Rudie Bakker. Bakker heeft altijd verkondigd dat meer mensen wetenschap moeten hebben over de oorzaak van de vuurwerkramp. Het openbaar ministerie heeft tegen Bakker en zijn collega-directeur Willy Pater in hoger beroep gevangenisstraffen geëist van respectievelijk dertig maanden (waarvan tien voorwaardelijk) en 24 maanden (zes voorwaardelijk). De Almelose rechtbank veroordeelde ze vorig jaar voor overtreding van de milieuregels tot gevangenisstraffen van zes maanden (waarvan drie voorwaardelijk). De beschuldiging `brand door schuld' werd niet bewezen geacht.

Het OM ging in hoger beroep omdat er volgens justitie wel een verband is tussen de bedrijfsvoering en de gevolgen van de ramp. Bakker en Pater hadden, volgens het OM, kunnen en moeten weten dat er teveel en te zwaar vuurwerk op het terrein lag.