Uitgerekend Sikora haalt Ajax uit de misère

Het was een bijzonder toeval dat Ajax gistermiddag tegen NEC uitgerekend door Victor Sikora uit de misère werd gehaald. De duurste aankoop van trainer Koeman kwam dit seizoen door blessures en een matige vorm nog maar weinig aan spelen toe. Maar vanaf het moment dat hij gisteren in de 58ste minuut het veld in Nijmegen betrad, kreeg Ajax de geest.

De landskampioen vond plotseling de gaten in de stugge defensie van NEC en de Amsterdammers bogen een 1-0 achterstand om in een 2-1 voorsprong. Sikora was bij beide treffers betrokken, had zelf ook nog een mogelijkheid te scoren en zou helemaal op een glansrijke rentree hebben teruggekeken als aanvoerder Van der Vaart in de laatste minuut zijn voorzet had afgerond. ,,Een kans die hij normaal gesproken niet mist'', grinnikte Sikora later.

Nota bene in het stadion waar hij als oud-speler van Vitesse wegens de onderlinge rivaliteit tussen de Arnhemse en Nijmeegse voetbalclubs niet erg geliefd bleek, vestigde Sikora weer eens de aandacht op zich. Hij stond nog niet in het veld of het verbale geweld van de toeschouwers barstte los. Het was vooral zijn moeder die het moest ontgelden en aan wie allerlei ziektes werden toegewenst. ,,Dat vond ik op moederdag wel erg ongepast'', reageerde Sikora na afloop van de wedstrijd beduusd. ,,Het was voor mij een reden om me voor tweehonderd procent te geven.'' Dat uitte zich in een voorzet waaruit Litmanen de gelijkmaker scoorde. En een combinatie met Maxwell die vervolgens de winnende treffer aantekende.

Toch zal Sikora nog moeten bewijzen of hij het niveau van Ajax aankan. Door allerlei perikelen rond zijn transfer begon Sikora dit seizoen met een achterstand op zijn nieuwe ploeggenoten aan de competitie. Bij het Engelse Fulham, waar hij wegens een competentiestrijd tussen trainer Tigana en technisch directeur Baresi geen contract kreeg, voelde hij zich tijdens de onderhandelingen vernederd.

Uiteindelijk werden Ajax en Vitesse het eens over de afkoopsom en kon hij toch naar de club waar zijn voorkeur naar uitging. Die was echter al zes weken in training. ,,Ik had drie maanden vakantie achter de rug toen ik aan het seizoen begon'', keek Sikora gisteren in de catacomben van De Goffert op die periode terug.

Veertien keer werd Sikora dit seizoen ingezet, voornamelijk als invaller. Het kritische publiek in de Arena in Amsterdam boorde zijn zelfvertrouwen de grond in. Tegen NAC thuis werd hij na een half uur door Koeman al naar de kant gehaald. Daarna kreeg Sikora in Lyon in het duel voor de Champions League tegen Olympique weer een kans, maar in het uitduel met De Graafschap scheurde hij in december de buitenmeniscus in zijn knie. Pas vorige week, thuis tegen RKC, kwam hij in de competitie weer aan spelen toe. ,,Ik ben slechts voor 65 procent in conditie'', aldus Sikora die het niet kon nalaten een gebaartje te maken naar het publiek. ,,Ik richt me nu op volgend seizoen. Dan moet ik een basisplaats zien af te dwingen bij Ajax.''

Koeman heeft wel vaak, maar niet altijd een gelukkige hand van wisselen. Het inbrengen van Bergdølmo in de slotfase tegen AC Milan werd door velen beschouwd als vragen om moeilijkheden. En die kwamen er toen ook. Gisteren was er weinig aan te merken op het inzetten van Sikora. Nadat Ajax in het eerste half uur onder druk werd gezet door het onstuimig spelende NEC, dicteerde de bezoekende ploeg de wedstrijd. De Nooijer had het onheil voor de Nijmegenaren nog kunnen afwenden. Na een fout van Maxwell, die dat zelf knap corrigeerde, was de spits van NEC voor het doel van doelman Lobont echter te traag.

Ajax nam het initiatief, maar kon de juiste opening niet vinden. Tot Koeman met twee vleugelspitsen ging spelen. Sikora op links, Van der Meyde verhuisde naar de rechterflank. NEC, dat in de eerste fase met zijn krachten had gesmeten, werd toen snel ontmanteld.

En zo behield Ajax, zonder de geschorste Chivu en Ibrahimovic, drie wedstrijden voor het einde van de competitie zijn minieme voorsprong op Feyenoord, dat gisteren tegen RKC weer kon profiteren van vrije-trappenspecialist Van Hooijdonk die ondanks drie belastende verklaringen (van scheidsrechter Luinge, grensrechter Pool en Ajacied Van Damme) werd vrijgesproken door de commissie van beroep naar aanleiding van een vermeende trappende beweging in het bekerduel Feyenoord-Ajax op 16 april.

De aanklager deed de spits op 1 mei nog een schikkingsvoorstel van vier duels schorsing (waarvan een voorwaardelijk), de tuchtcommissie besloot een dag later tot drie wedstrijden uitsluiting (waarvan een voorwaardelijk), maar volgens de heren van de commissie van beroep hadden al hun juridische vakgenoten in Zeist het verkeerd gezien.

Koeman, die zich aanvankelijk nadrukkelijk met de zaak bemoeide, heeft inmiddels een streep gezet onder de affaire. ,,Alleen wij hebben de rekening gepresenteerd gekregen. Dat moeten we nu dan maar accepteren. We hebben de kwalificatie voor de voorronden van de Champions League nog in eigen hand en daar gaat het ons om.''

NEC

1

Ajax

2

Ruststand 1-0. 11. Hersi 1-0, 65. Litmanen 1-1, 79. Maxwell 1-2. Schds: Haverkort. Tsch: 12.000. Gele kaarten: Demouge (NEC), Van der Meyde en Pasanen (Ajax).