Ten minste dertig doden bij aanslag in Tsjetsjenië

Bij een aanslag in de opstandige Russische deelrepubliek Tsjetsjnië zijn vanmorgen ten minste dertig doden gevallen. Zeker honderd mensen raakten gewond.

Een met explosieven geladen vrachtwagen ramde in de stad Znamenskoye, ten noorden van de hoofdstad Grozny, een overheidsgebouw. De explosie was zo zwaar dat het twee verdiepingen tellende gebouw, waarin een deel van het regionale bestuur en de veiligheidsdienst FSB gevestigd waren, geheel is verwoest. Ook vier omliggende overheidsgebouwen en verschillende huizen zijn zwaar beschadigd.

Het noorden van Tsjetsjenië geldt als een van de meer stabiele regio's in de republiek. Het was het eerste gebied dat vrijwel geheel onder controle kwam van het Russische leger, nadat het was Tsjetsjenië binnentrokken in 1999 – het begin van de tweede oorlog in de deelrepubliek. Daarom is in Znamenskoye een groot vluchtelingenkamp gevestigd. Ook het hoofdkwartier van internationale waarnemers van mensenrechtenorganisaties bevindt zich in de stad.

De Russische president Vladimir Poetin zei vanmorgen in een reactie dat dit soort acties ,,gericht zijn tegen het streven om te komen tot een politieke oplossing van het conflict''. Poetin zei: ,,We kunnen niet accepteren dat dit soort dingen gebeurt, en we zullen het ook niet accepteren''. De president benadrukte dat het vredesproces niet door terreurdaden zal worden ontregeld.

Volgens de Russische minister voor Tsjetsjenië, Stanislav Iljasov, heeft het geen zin nog meer troepen naar de deelrepubliek te sturen. ,,De tijd van grootscheepse vijandelijkheden is al lang voorbij, met een grote troepenmacht zijn terreuraanslagen niet te voorkomen'', aldus de minister. De rebellen nemen steeds meer hun toevlucht tot dit soort aanslagen, nu hun aantal is gedecimeerd en hun militaire slagkracht sterk is verminderd.

Het Russische leger had juist dit weekeinde de strijd met de rebellen opgevoerd, nadat vrijdag bij een bomaanslag in Grozny één politieman omkwam. Bij gevechten tussen leger en rebellen kwamen dit weekeinde zes militairen om.