Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Eerste deel van een drieluik over de 19-jarige Somalische asielzoeker Liibaan Abdi. Hij is al bijna vijf jaar in Nederland en kreeg onlangs te horen dat hij het land moet verlaten. Verder aandacht voor de rechtszaak tegen twaalf veronderstelde jihad-terroristen in Rotterdam, de uitspraak in de zaak tegen Andre de V. en de eigenaren van S.E. Fireworks. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor het tweede terrorismeproces in Nederland waarin 12 verdachten terechtstaan voor rekrutering van en hulp aan jihad-strijders. Naar aanleiding van de rechtszaak een reportage over de antiterrorismemaatregelen in Nederland sinds 11 september 2001. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Onder meer reageren de advocaten Bram Moszkowicz en Peter Plasman op het vonnis in hoger beroep over de vuurwerkramp in Enschede. Verder aandacht voor de rechtszaak tegen de mogelijke jihad-strijders en de winstcijfers van KPN. Ned.3, 22.20-23.17u.

DOCUMENTAIRE

Document: Nooit meer krassen. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.00-23.45u.

PRAATPROGRAMMA

Het jongeren Lagerhuis. Jongeren debatteren over importhuwelijken en het beroep van leraar. Ned.3, 19.03-19.33u.

Oh oh Den Haag. Discussie tussen politici en deskundigen met burgers over allochtonen die geen Nederlands willen of kunnen spreken. Dat kan tot intolerantie in de buurt leiden. Ned.2, 19.30-20.25u.

Tot op het bot. Schrijfster Renate Dorrestein is de eerste gast in een vierluik met opmerkelijke persoonlijkheden. Zij leed elf jaar lang aan ME en is sinds een jaar genezen. Ned.3, 21.03-21.45u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn auteur en illustrator Max Velthuijs van o.a. de kinderprentenboeken `Kikker' en politiek publicist Paul Scheffer. RTL4, 22.30-23.30u.

Studio 2 nieuws & voetbal. Gesprek met orthopedisch chirurg Cor van der Hart, KNVB-bondsarts Han Inklaar en NEC-trainer Johan Neeskens over het feit dat steeds meer voetballers op jongere leeftijd zwaar geblesseerd raken. Ook vertelt Breekijzer-presentator Pieter Storms over zijn soms bruuskerende uitzendingen. Ned.2, 22.45-23.50u.

AMUSEMENT

De Musical Awards 2003. Rechtstreeks uit de Rai in Amsterdam de uitreiking van de Musical Awards. De genomineerden zijn mensen die een creatieve of artistieke prestatie hebben geleverd in een musical. RTL4, 20.30-22.30u.

FILM

.The Matrix (Andy & Larry Wachowski , 1999, VS). Tweede speelfilm, na Bound, van The Wachowski Brothers was internationaal kassucces en introduceerde een nieuwe standaard voor state of the art-actiefilms. Keanu Reeves is de mythische held die zich aansluit bij de vrijheidsstrijders van de 22ste eeuw, wanneer de wereld wordt geregeerd door een kwade macht, die de mensheid gevangen houdt in een virtuele realiteit, gemodelleerd naar een grote stad uit het jaar 1999. Virtuoze vormgeving en geraffineerde vertelstructuur. Vervolgfilm beleeft deze week zijn internationale première. SBS6, 20.30-23.35u.

Spies Like Us (John Landis, 1985, VS). Uit losse sketches opgebouwde spionagekomedie brengt cinefiele hommage aan de melige The Road to...-films van Bing Crosby, Bob Hope en Dorothy Lamour. Stuntelende CIA-employés Chevy Chase en Dan Aykroyd raken betrokken bij kaping van Russische kernraket. V8, 20.30-22.20u.

Costa! (Johan Nijenhuis, 2001, Nederland). Romantische tienerkomedie over rivaliserende discotheken aan de Spaanse kust werd neergesabeld door de pers en omarmd door 672.690 bioscoopbezoekers. Met Katja Schuurman. Ned.2, 20.52-22.27u.

L'amour (Philippe Faucon, 1990, Fr.). Debuut van latere regisseur van o.a. Samia is sympathiek vrijblijvend portret van de groeipijnen van adolescenten in voorstad van Parijs. TV5, 22.25-24.00u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van wethouder Aart Kusters in Ophemert een gesprek met filosoof en journalist Ger Groot naar aanleiding van zijn promotie over ongemakkelijke filosofen, zoals Cioran en Derrida. Na elven een gesprek met de classicus Jan Pieter Guépin over zijn boek Drietaligheid. 747AM, 22.02-24.00u.

Faros wetenschap. Gesprek met biograaf Leo Molenaar over de astrofysicus Marcel Minnaert en het populariseren van de wetenschap. Morgen, 747AM, 13.30-14.00u.