Snoekbaars met kerrie

Het maken van quenelles is tijdrovend daarom kunt u er net zo goed een grote hoeveelheid van maken. Het quenellesmengsel kunt u een dag of twee luchtdicht afgesloten in uw koelkast bewaren en de gepocheerde quenelles kunt u makkelijk invriezen. Leg in dat geval de gare quenelles iets uit elkaar in een diepvriesbakje en leg een vel bakpapier tussen elke laag.

Ik heb deze saus met opzet niet door een zeef gepasseerd omdat er te veel lekkere ingrediënten in de zeef bleven liggen. De stukjes citroengras bijvoorbeeld kunt u net als `oosterse zuurstokjes' uitzuigen. Verrukkelijk!

Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Pel de sjalotjes en snipper ze.

Snijd het citroengras bij, verwijder eventuele lelijke buitenbladen en snijd de stengel in drie of vier stukken. Doe ze in een vijzel en kneus ze met een stamper. Op die manier komen de smaken sneller vrij omdat de saus niet zo lang wordt gekookt. Snijd de verse galanga of gember in plakjes en kneus die in de vijzel. U hoeft er niet een pasta van te maken. Stamp ze maar een paar keer stevig.

Verhit de plantaardige olie in een grote, zware koekenpan op een matig vuur. Doe er de knoflook en sjalotjes in en laat onder af en toe omscheppen een paar minuten bakken. Voeg het citroengras en de galanga toe en laat alles nog 2 tot 3 minuten zachtjes bakken. Roer er de vissaus en rode kerriepasta door en laat het mengsel onder af en toe omscheppen ca. 3 min.

Schep er de bouillon en kokosmelk door en laat de saus op een laag vuur circa 5 minuten zachtjes koken tot hij iets ingekookt is. Verwarm de quenelles zo nodig een paar minuten in een afgesloten magnetronschaal in de magnetron. Schik ze op warme borden en lepel er de saus over. Strooi er wat gehakte verse koriander over en serveer met gestoomde rijst.

Deze week recepten voor hindoestaanse borrelboutjes, brioche met paddestoelen, burrata, shoarmabroodjes met vis en Thaise soep.