Shi'itische leider in Irak keert zich tegen invloed VS

Een van de belangrijkste leiders van de Iraakse shi'ieten, ayatollah Mohammed Baqir al-Hakim, heeft zich uitgesproken tegen een door de VS opgedrongen Iraakse regering en eist de terugtrekking van de Amerikanen. Hakim keerde zaterdag na een ballingschap van 23 jaar in Iran terug in Irak en sprak in Nassiriya tienduizenden enthousiaste aanhangers toe.

De leider van fundamentalistisch-shi'itische Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (SCIRI) toerde de afgelopen dagen door het zuiden. Vanmiddag zou hij terugkeren naar zijn geboortestad Najaf, de heilige stad van de shi'ieten. ,,Wij weigeren een opgelegde regering. Zouden de Amerikanen het prettig vinden om door de Britten te worden bestuurd? Hoe kun je dan van ons verwachten dat wij door de Amerikanen willen worden geregeerd?'', zei de ayatollah. Terwijl hij sprak, scandeerde de menigte ,,ja tegen Hakim'' en ,,Hakim is onze leider''.

Washington vreest dat de SCIRI Irak in een theocratische republiek naar Iraans voorbeeld wil veranderen. De ayatollah heeft de laatste tijd geprobeerd deze angst weg te nemen door te pleiten voor een brede, democratisch gekozen coalitieregering. ,,Sommigen zeggen dat de shi'ieten de macht willen grijpen in Irak, maar dat is niet waar, alhoewel we in de meerderheid zijn'', aldus de leider van de SCIRI. Hij pleitte voor ,,een moderne religieuze staat die vasthoudt aan zijn wortels'', maar ook een staat die ,,gebruik maakt van alle mankracht, inclusief jongeren en vrouwen''. In tegenstelling tot eerdere berichten zei de ayatollah in gesprek met de nieuwszender Al-Jazira dat de SCIRI bijeenkomsten van de VS over een nieuwe regering wel zal bijwonen. Hakim zal dat niet zelf doen: ,,Ik ben gespecialiseerd in religieuze zaken.''

De bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten, generaal Franks, maakte gisteren bekend dat de Ba'ath-partij is ontbonden. De Ba'ath-partij was in feite begin april al omvergeworpen. Franks riep de bevolking op partijdocumenten aan de Amerikanen over te dragen. Naar schatting drie miljoen Irakezen waren lid van de partij. Onder anderen leraren en ambtenaren konden geen baan krijgen zonder een lidmaatschap.

De Iraakse leider Saddam Hussein, die nog steeds voortvluchtig is, heeft de Irakezen opgeroepen zich te verzetten. Dat meldt de in Londen uitgegeven Arabische krant al-Quds al-Arabi, die een brief van Saddam zegt te hebben ontvangen. ,,Red het land. Word lid van het verzet. Geef je olie en rijkdom niet op. Vecht tegen de bezetter en zijn agenten. Het is een religieuze en patriottische plicht'', zo citeerde de krant Saddam.