Ruiming hobbydier bijna voltooid

Het grootste deel van het in Nederweert en Neerkant (Limburg) aanwezige hobbypluimvee is geruimd. Dat meldt het ministerie van Landbouw. In totaal meldden zich 625 mensen met dieren.

Degenen die hun dieren nog niet hebben afgegeven, krijgen daartoe nog enige tijd de kans. Wie zijn dieren dan nog niet afstaat, riskeert een proces-verbaal en een boete van 990 euro.

Er zijn nieuwe juridische acties in voorbereiding tegen het ruimen van hobbypluimvee. Het echtpaar Oosterbaan uit Hoevelaken, vorige week verliezende partij in een kort geding bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven tegen het ministerie van Landbouw, stelt nu een bodemprocedure in tegen het ministerie. Twee Limburgse dierenartsen spannen een kort geding aan om de ruiming van hobbykippen te laten verbieden.

Het echtpaar Oosterbaan wordt juridisch vertegenwoordigd door mr. B. van der Goen. Die wil met de bodemprocedure de zin van het ruimen van hobbydieren ,,fundamenteel en kritisch onderzoeken''.

De Limburgse dierenartsen G. van der Marel uit Kelpen, en J. van Bers uit Maasbree zullen binnenkort in een kort geding van het ministerie van Landbouw eisen dat het de ruiming van hobbypluimvee ,,net zo gedegen'' aanpakt als van het pluimvee uit de productiesector. De dierenartsen hebben voor de huidige gang van zaken ,,geen goed woord'' over. ,,Als de bewering van het ministerie klopt, dat tien procent van de besmettingen aan hobbykippen valt toe te schrijven, dan is de overheid nu op grote schaal bezig het virus rond te slepen.''

De artsen eisen onder meer dat de kippen in afsluitbare kisten worden vervoerd en dat deze grondig ontsmet worden. De dierenartsen maken er geen geheim van dat ze hopen dat het ministerie van Landbouw van verdere ruimingen afziet als deze omslachtiger worden. ,,De ruimingen zijn volstrekt zinloos, dat ziet zelfs een kind'', aldus dierenarts Van Bers. ,,Hobbydieren, die nooit erf of tuin verlaten, moeten afgemaakt, terwijl wilde vogels, die het virus overal zouden kunnen verspreiden, blijven leven.''

Een inwoner van Baarn heeft vanmorgen aangifte gedaan van dierenmishandeling tegen minister Veerman. ,,De haantjes zitten bovenop elkaar en maken elkaar af in de kratten'', aldus de man. Verder wil hij geruchten van dierenmishandeling door ruimpersoneel nader onderzoeken.