RKC voelt zich benadeeld door tuchtcommisie

De verliezende trainer van RKC beet een paar keer op zijn lippen, maar spuwde uiteindelijk toch zijn gal op de persconferentie in de Rotterdamse Kuip. Martin Jol nam het woord `klassejustitie' net niet in de mond. Wel voelde hij zich zwaar benadeeld in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord. RKC leed niet alleen een onverdiende nederlaag, de voetbaltrots uit Waalwijk waant zich ook buiten de lijnen een miskende subtopper.

Feyenoord dankte de twaalfde opeenvolgende competitiezege aan een benutte vrije trap van Pierre van Hooijdonk, die vorige week werd vrijgepleit door de KNVB na een vermeende overtreding op Ajacied Jelle van Damme in de halve finale van het nationale bekertoernooi. De topscorer van Feyenoord ging met succes in beroep tegen zijn schorsing en mocht tegen RKC zijn onvolprezen traptechniek tonen. Van Hooijdonk, die de bal ook nog twee keer tegen de lat schoot, hield zijn ploeg in de race voor een plaats in de voorronde van de Champions League. Concurrent Ajax behoudt een punt voorsprong.

RKC was gisteren gehandicapt door het ontbreken van de stoere mandekker Peter van den Berg, wiens duwpartij met RBC'er Henk Vos niet door de vingers werd gezien door de tuchtcomissie. De televisiebeelden maakten geen overtreding zichtbaar. Sterker nog, Van den Berg lijkt zelf in het gezicht te worden geslagen. Het vermeende slachtoffer Vos gaf tegenover de tuchtcommissie toe dat hij niet was geraakt, maar de KNVB was in deze zaak niet ontvankelijk voor de getuigenis. ,,De spelers zouden onder één hoedje spelen'', schamperde Jol.

Volgens de coach van RKC hanteren de juristen van de voetbalbond een omgekeerde bewijslast. Van den Berg, die net als Van Hooijdonk een rode kaart kreeg en drie duels werd geschorst, moest van de tuchtcommisie aantonen dat hij niets had gedaan. ,,Amerikaanse toestanden'', hoonde Jol met Scheveningse tongval. Hij werd gesteund door zijn collega van Feyenoord. Bert van Marwijk beaamde op de persconferentie dat hij zich als coach van Fortuna Sittard veel vaker benadeeld voelde dan in zijn huidige functie.

Kortom: de grote clubs krijgen niet alleen in het veld het voordeel van de twijfel, ook buiten het veld wordt volgens de trainers met twee maten gemeten. ,,Laten we die commissies daarom snel opdoeken en de straffen aan de scheidsrechters overlaten'', fulmineerde Jol. ,,Heel Nederland heeft kunnen zien dat Van den Berg niets deed, maar de heren in Zeist denken er weer eens anders over. Ze kunnen natuurlijk niet elke rode kaart ongedaan maken en dus moest Barbertje hangen en moesten wij onze beste man missen, terwijl Feyenoord zijn beste man wel kan opstellen en het winnende doelpunt kan laten maken. De integriteit is ver te zoeken.''

Jol beklaagde zich ook over het feit dat de strafzaak Van den Berg bijna geen aandacht kreeg in de pers, terwijl de affaires met Van Hooijdonk en de Ajacieden Cristian Chivu en Zlatan Ibrahimovic (die op grond van televisiebeelden zijn geschorst) de afgelopen weken breed werden uitgemeten. Hier klonk een Calimero-gevoel (zij zijn groot en ik is klein) uit de mond van de kroonprins van het Nederlandse trainersgilde. Jol wordt al jaren genoemd als ideale trainer voor de topclubs PSV of Feyenoord, voorlopig is hij nog werkzaam bij een veredelde subtopper met de status van een middenmoter.

RKC staat dankzij het vakmanschap van Jol nog steeds op de vierde plaats in de eredivisie die volgend seizoen recht geeft op deelname aan het UEFA-Cuptoernooi. Voetbalminnend Waalwijk droomt stilletjes van een Europees bekertoernooi, maar na de vierde nederlaag in zes wedstrijden is de voorsprong op de concurrentie geslonken. Jol houdt rekening met een beslissing in de laatste speelronde. Het zou niet de eerste keer zijn dat RKC in het zicht van de haven bezwijkt onder de druk.

In het duel tegen Feyenoord, dat een 1-0 achterstand wist om te buigen in een 2-1 overwinning, werd geen moment duidelijk waarom de achterstand op de Rotterdamse ploeg is opgelopen tot 27 punten. Nooit eerder kwam het verschil tussen de nummer drie en de nummer vier van de eredivisie zo duidelijk in cijfers tot uiting. RKC was gisteren de betere partij. Jol: ,,Zelfs Juventus heeft hier nooit zo veel kansen gehad als wij.''

Feyenoord mocht Patrick Lodewijks dankbaar zijn dat hij vijf of zes grote doelkansen verijdelde. De 36-jarige doelman werd vorig seizoen afgedankt door PSV en onmiddellijk door Feyenoord ingelijfd als mogelijke vervanger van Edwin Zoetebier. Toen de Volendamse keeper vorig najaar geblesseerd raakte, kon hij niet bevroeden dat hij ook na zijn herstel op de reservebank zou belanden. Lodewijks pakte de afgelopen vijf maanden veel punten voor Feyenoord en werd gisteren door het Rotterdamse legioen tot Man of the match uitgeroepen. Komend weekeinde mag hij zich verheugen op een confrontatie met zijn oude liefde PSV, waar sinds zijn vertrek vorige zomer al drie jeugdige reservekeepers te licht werden bevonden.

Feyenoord

2

RKC

1

Ruststand 1-1. 6. Van Diemen 0-1, 39. Kalou 1-1, 77. Van Hooijdonk 2-1. Schds: Temmink. Tsch: 43.500. Gele kaarten: Paauwe (Feyenoord) en Texeira, Nikiforov, De Graef, Van Diemen (RKC).