PSV behaalt monsterzege op Excelsior

PSV is na een 7-0 zege op Excelsior bijna zeker van het kampioenschap in de eredivisie. De voorsprong op achtervolger Ajax bedraagt met nog drie duels te spelen nog altijd zes punten.

PSV dankte de monsterzege op degradatiekandidaat Excelsior aan de trefzekerheid van aanvoerder Van Bommel, die zaterdag vier keer scoorde in Eindhoven. Topscorer Kezman maakte twee doelpunten en bracht zijn totaal op 33 competitietreffers. Het andere doelpunt voor PSV kwam van de voet van Robben. Anders dan de uitslag doet vermoeden was Excelsior in de eerste helft kansrijk. Pas toen Van Bommel vlak voor rust voor 2-0 zorgde, was de weerstand van de Rotterdamse ploeg gebroken.

Vitesse klom door een 1-0 overwinning op De Graafschap naar een veertiende plaats op de ranglijst. De Arnhemse ploeg passeerde FC Groningen en FC Zwolle op de ranglijst. Deze clubs hebben nu een punt minder dan Vitesse. FC Groningen speelt morgen nog een inhaalwedstrijd bij Roda JC. De Graafschap blijft hekkensluiter met twee punten achterstand op Excelsior. De nummer achttien degradeert rechtstreeks. De nummers zestien en zeventien spelen een nacompetitie in twee poules met zes clubs uit de eerste divisie.

Voor Vitesse was de zege in Doetinchem niet alleen van sportieve betekenis. Alleen als de noodlijdende voetbalclub in de eredivisie blijft, kan hij rekenen op financiële steun van de gemeente Arnhem. De kleine aanvaller Amoah maakte vlak voor rust met een kopbal de enige treffer in het spannende, maar kwaliteitsarme degradatieduel.

De Graafschap kon geen vervolg geven aan de eerste uitzege van het seizoen die het vorige week behaalde bij concurrent Excelsior. In stadion De Vijverberg speelde de ploeg van trainer Bosz gisteren te slordig en te nerveus om aanspraak te maken op de overwinning. De Graafschap eindigde het duel met negen fitte spelers.

FC Utrecht lijkt zich te moeten richten op de bekerfinale op 1 juni tegen Feyenoord. In de competitie is plaatsing voor het UEFA-Cuptoernooi een lastige opgave na de 2-0 nederlaag bij NAC. Engelaar maakte zaterdag op fraaie wijze het openingsdoelpunt voor de Bredase ploeg. Bobson zorgde voor de beslissing.

FC Utrecht bezet de gedeelde zesde plaats met even veel punten als Roda JC en NAC. RKC en NEC hebben ondanks hun nederlagen nog respectievelijk een punt en twee punten voorsprong op het achtervolgende trio.

FC Zwolle kwam zaterdag in Enschede tegen middenmoter FC Twente niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. FC Zwolle zakte naar de zestiende plaats en moet vrezen voor het spelen van een nacompetitie. FC Twente had geen sportieve belangen. De club verblijft in spanning over de vanavond te houden gemeenteraadsvergadering die beslist over een reddingsplan.