Proces Fireworks doet mensen weinig

De gerechtelijke nasleep van de vuurwerkramp is in Enschede niet het gesprek van de dag. ,,Mensen zijn meer met hun persoonlijke situatie bezig.''

Het gemiddelde slachtoffer van de Enschedese vuurwerkramp kijkt meer uit naar de weersverwachting voor morgen dan naar de uitspraken in hoger beroep tegen André de V. en de directeuren van S.E. Fireworks. Een warme zonnige dag, net als drie jaar geleden op de dag van de vuurwerkramp, roept volgens secretaris Siem Bosman van de Belangenvereniging Slachtoffer Vuurwerkramp Enschede meer emoties op dan de arresten van het Arnhemse gerechtshof. ,,Ik hoop dan ook dat het regent.''

Vorig jaar, toen de Almelose rechtbank de beide directeuren van S.E. Fireworks tot zes maanden cel en André de V. tot vijftien jaar cel veroordeelde, bood de belangenvereniging nog de mogelijkheid om gezamenlijk via televisie de uitspraak te volgen. Nu zendt de regionale omroep de uitspraak niet live uit, en zoeken slachtoffers ook geen steun bij elkaar. Niet de juridische nasleep van de vuurwerkramp, maar de gemeentelijke steun aan de noodlijdende voetbalclub FC Twente is het gesprek van de dag.

Slechts een handvol mensen neemt vandaag de moeite om persoonlijk naar het gerechtshof in Arnhem af te reizen. Onder hen Jan Calis, die eerdere zittingen namens de belangenvereniging gevolgd heeft. ,,Eigenlijk leeft het niet, ik hoor er weinig over'', verklaart Calis de matige belangstelling. ,,Mensen zijn drukker met hun eigen persoonlijke situatie bezig dan met de strafzaken'', zegt woordvoerder Jan Schukkink van het Informatie en Adviescentrum (IAC), dat speciaal voor de slachtoffers van de vuurwerkramp is opgericht.

Drie jaar na dato zijn mensen nog druk bezig met concrete problemen, zoals met huisvesting, of op het emotionele vlak. De laatste maanden noteert Mediant, de instelling voor geestelijke gezondheidszorg, een toeloop van slachtoffers. In januari 2003 meldden zich vijftig nieuwe cliënten, tegenover zestien in januari 2002. Mediant verklaart dit doordat mensen pas emotionele problemen in hun leven toelaten nadat praktische zaken geregeld zijn.

Bloemist Han Huigen zit nog middenin de periode van het oplossen van praktische problemen. Hij moet hard knokken om zijn zaak, aan de rand van het rampgebied, draaiende te houden. Omdat er nog maar enkele woningen in gebruik zijn genomen, mist hij veel klandizie. ,,Het gaat nog niet goed, het duurt allemaal te lang'', zegt Huigen, die nog steeds met verschillende instanties in de clinch ligt over de afwikkeling van de schade. Zijn vertrouwen in de overheid is tot een minimum gedaald, en dat geldt ook de rechtszaak rond de vuurwerkramp. ,,Niemand in Enschede gelooft dat De V. het heeft gedaan'', zegt Huigen.

In de ogen van veel slachtoffers is de verhouding zoek in de straffen die de Almelose rechtbank heeft opgelegd aan de directie en De V. ,,De V. wekt wat medelijden op'', zegt ook Jan Calis. Anderzijds is een veroordeling van De V. voor veel slachtoffers wel weer van belang omdat er dan een beroep gedaan kan worden op het schadefonds geweldsmisdrijven.

Inhoudelijk heeft hoger beroep wat Calis betreft weinig nieuws gebracht. ,,Het was erg veel herhaling, je werd er een beetje moe van.''

De opschudding rond de `dissidente' rechercheurs en het geknoei met de rode sportbroek van De V. noemt hij overtrokken. De zaak zal er volgens hem niet op `stuklopen'. ,,Al snap ik wel dat advocaat Moszkowicz een beeld oproept dat het hele politieonderzoek niet deugt. Dat gaat er bij de mensen in als koek.''