Prestatie Wim Schröder kan ruiters niet redden

De Nederlandse springploeg is de competitie in de Super League slecht begonnen. De ruiters werden zesde, de wedstrijd ging al in de eerste manche verloren.

Misschien is de tegenvallende prestatie van de Nederlandse springruiters, gisteren bij de eerste wedstrijd in de Super League, wel te wijten aan de Brabantse hengstenhouder Cees van den Oetelaar. Deze bezit de inmiddels legendarische springpaardenvader Concorde. In 1991 was deze hengst een opkomend talent en Van den Oetelaar was aanwezig op het toen in La Baule verreden Europees kampioenschap voor de springruiters.

Op de avond voor de landenwedstrijd bezocht hengstenhouder in gezelschap van een aantal Brabantse vrienden, onder wie Piet Raymakers, een aantal plaatselijke cafés. Op weg naar het hotel passeerde het inmiddels baldadige Brabantse gezelschap de Avenue de la Concorde. ,,Dat straatnaambord moet ik hebben'', lalde Van den Oetelaar, denkend aan zijn hengst. Raymakers, altijd in voor een grap, klom in de paal om te kijken of hij het bord los kon krijgen. Hij had nog maar net de eerste schroef los of daar waren de gendarmes al en eindigde de poging om het straatnaambord in een Schijndelse paardenstal te krijgen in een Franse politiecel. Raymakers, net op tijd terug om op een drafje het parcours te lopen, reed met Ratina Z tweemaal foutloos rond en had zo een wezenlijke bijdrage aan het goud dat de Nederlandse springequipe toen won.

Diezelfde Van den Oetelaar was ook nu weer in La Baule, ditmaal als supporter van zijn hengst Oklund, die onder Eric van der Vleuten in de bijrubrieken uitkwam. Helaas is er in La Baule geen Place of Avenue d'Oklund, anders zou Van den Oetelaar op zaterdagavond zeker Van der Vleuten de paal in hebben gejaagd met het verzoek dat straatnaambord mee naar Schijndel te nemen. Een voorbereiding op de landenwedstrijd in La Baule vanuit een politiecel werkte toen immers inspirerend.

Die inspiratie miste de Nederlandse equipe nu in de eerste manche. Gertjan Bruggink liet met Joel een schitterende foutloze rit zien, terwijl de de pas op het allerlaatste moment aan het team toegevoegde Wim Schröder met Eurocommerce Berlin met slechts één afgeworpen balkje oor de finish kwam. Eric van der Vleuten noteerde met Audi's Jikke drie springfouten, terwijl Angelique Hoorn naast vier balken ook nog eens twee strafpunten voor het overschrijden van de tijd moest accepteren.

In de tweede ronde noteerde Bruggink een springfoutje, maar nu was het Schröder die zijn machtig springende, pas negen jaar oude, schimmelhengst foutloos over het zware parcours stuurde. Hoorn hervond zichzelf en voldeed met één springfoutje toch nog aan de verwachting.

Voor Van der Vleuten verliep de tweede ronde heel ongelukkig. Tussen twee hindernissen raakte Jikke met één van de drie benen haar linker voorbeen aan de achterzijde, waardoor de merrie langs de eerste hindernis van de driesprong liep. ,,Toen ik Jikke wilde wenden om opnieuw aan te rijden merkte ik direct dat zij kreupelde. Ik ben afgestapt en te voet naar de uitgang gelopen'', vertelde de ruiter na afloop. Eén van de dierenartsen onderzocht op het inspringterrein nog het voorbeen, maar kon niets ernstigs constateren. ,,Op weg naar stal stapte zij weer helemaal normaal. Misschien dat ze even vol heeft geraakt en daar maar een moment op reageerde. Maar ik ben blij dat het niets ernstigs lijkt te zijn'', aldus een teleurgestelde Van der Vleuten, die tegelijkertijd opgelucht was dat zijn toppaard geen blessure lijkt te hebben opgelopen.

De gelukkigste man in de Nederlandse equipe was zonder twijfel Wim Schröder (32). ,,Ik heb de kans die bondscoach Bert Romp mij heeft gegeven met beide handen aangegrepen én waargemaakt'', stelde Schröder, die zelf versteld stond van zijn eigen prestatie. Dit is geen wonder, want hoewel het bekend is dat Berlin over een schijnbaar onbegrensd springvermogen beschikt, is het paard met zijn negen jaar nog redelijk onervaren. ,,Dit was de eerste echte zware buitenwedstrijd en dan is het altijd afwachten hoe een paard daarop reageert.''

Normaal is het volgens Schröder dat hij, als vierde man aan de equipe toegevoegd om de plaats van Jan Tops in te nemen, slechts in één van de de twee manches tellende landenwedstrijd een resultaat neer moet zetten dat meetelt. Immers, het resultaat van de `slechtste' ruiter van de uit vier ruiters bestaande equipe wordt weggestreept. ,,Ik heb beide keren een goede rit gereden en als we er nog een combinatie bij hadden gehad die ook foutloos was gebleven hadden we zelfs tweede kunnen staan'', aldus Schröder. Volgens de tevreden ruiter was het parcours in de landenwedstrijd zwaarder dan het parcours dat vrijdag was gebouwd voor de Grote Prijs. ,,Mijn schimmel speelde ermee. Dit is echt het beste paard dat ik ooit heb gereden. Zoals die voor mij wil werken.'' Schröder, die hoopt dat bondscoach Romp zich de uitstekende prestaties van hem herinnert wanneer hij de Nederlandse equipes samenstelt, die over twee weken in Rome en over drie weken in St. Gallen de tweede en derde wedstrijd in de Super League moeten rijden. ,,Met Jeroen Dubbeldam op De Sjiem en mijn broertje Gerco moeten we daar de landenwedstrijd kunnen winnen.''