Powell met lege handen weg uit Israël

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, is vandaag met vrijwel lege handen uit Jeruzalem vertrokken na een poging vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen op gang te brengen.

Het door de Verenigde Staten gesteunde internationale stappenplan, de zogenoemde `routekaart', moet in 2005 hebben geleid tot een vredesregeling tussen Israël en de Palestijnen, inclusief een Palestijnse staat.

Israël beloofde Powell gisteren een aantal maatregelen om de slechte humanitaire situatie van de Palestijnse bevolking te verbeteren, waaronder versoepeling van de afsluiting van de Palestijnse gebieden van Israël en toestemming voor 25.000 Palestijnen om weer in Israël te komen werken. Maar al snel na de heropening sloot het Israëlische leger vanochtend vroeg de Gazastrook om veiligheidsredenen weer volledig van Israël af, waardoor 15.000 van deze arbeiders, die daarvandaan komen, toch thuis moeten blijven. Ook werd het veiligheidsoverleg tussen Israël en de Palestijnen hervat, maar de Israëlische regering liet weten haar campagne tegen moslim-extremisten, waaronder liquidaties en sloop van huizen, voort te zetten. Het Israëlische leger schoot vanochtend drie Palestijnen dood, van wie twee, aldus een bekendmaking, bij het plaatsen van een bom.

Powell bezocht het gebied in de hoop de Israëliërs en de Palestijnen ertoe te bewegen praktische verzoenende stappen te zetten, nog voordat Israël de routekaart officieel onderschrijft. De Palestijnen hebben het plan geaccepteerd, maar de Israëlische regering heeft veertien bezwaren in Washington gedeponeerd. Enkele dagen voor Powell in Jeruzalem arriveerde, werd bekend dat premier Sharon op 20 mei in Washington met president Bush de routekaart nog eens zal doornemen. Daardoor werd veel van de betekenis van Powells bezoek weggenomen.

Sharon sloot gisteren in een gesprek met Powell elke bevriezing van de bouw in Israëlische nederzettingen uit. Een dergelijke bevriezing wordt voorzien in de eerste fase van de routekaart, tegenover de stopzetting van het Palestijnse geweld. ,,Wij gaan de bloem van onze jeugd niet verbieden om huizen te bouwen'' in nederzettingen, aldus Sharon. Hij herhaalde dat de Palestijnen eerst een eind moeten maken aan het geweld, voor Israël over vrede gaat onderhandelen. De nieuwe Palestijnse premier, Abu Mazen, eiste op zijn beurt in een gesprek met Powell garanties dat Israël zijn deel van de verplichtingen nakomt.

PALESTIJNEN: pagina 5

WWW.NRC.NL: dossier Midden-Oosten