Opnieuw een orkest failliet in VS

Het Florida Philharmonic Orchestra gaat deze week failliet, tenzij een vermogende particulier nog een schenking doet van een half miljoen dollar. Het orkest had onlangs nog becijferd dat het vier miljoen dollar nodig heeft, maar met een half miljoen dollar kan het de zomer nog doorkomen.

Zonder een filantroop, ,,een held'', zoals het negentien jaar oude orkest met tachtig musici zegt, is het uitverkochte concert van afgelopen vrijdag het laatste geweest.

Zelfs de toezegging van 16 miljoen dollar van bestuurslid Daniel Lewis was onvoldoende om het orkest een vaste basis te verschaffen.

De afgelopen maanden verdwenen in Amerika al de orkesten van Colorado Springs (Colorado), San Antonio (Texas) en Savannah (Georgia).

De financiële moeilijkheden in de muziekwereld zijn een gevolg van de slechte economie. Orkesten en vele andere kunstinstellingen en musea in de Verenigde Staten zijn afhankelijk van paticuliere giften, want overheidssubsidies bestaan niet of nauwelijks.