Muntz toucheert op The Belfry 80 mille

Golfer Rolf Muntz is gisteren op de gedeelde derde plaats geëindigd op The Belfry golfcourse, de eerste Britse etappeplaats van de Europese Tour. De 34-jarige Nederlander verdiende met zijn prestatie ongeveer 80.000 euro.

De wedstrijd werd gewonnen door de 25-jarige Engelsman Paul Casey. Hij had na 72 holes in Sutton Coldfield vier slagen voorsprong op de Ier Padraig Harrington en vijf op het trio Paul Lawrie (Schotland), Muntz en Stephen Cahill (Nieuw Zeeland).

Muntz begon de slotronde op de accommodatie van de Rydercup op de vijfde plaats. Met zijn getalsmatig minste ronde (72 slagen) klom hij naar de gedeelde derde plaats. De windvlagen maakten het spelen moeilijk. Van de drie koplopers hadden de Ier Padraig Harrington en de Nieuw-Zeelander er grote moeite mee, getuige hun slotronden in 75 en 76 slagen. Titelverdediger Angel Cabrera produceerde zelfs 78 slagen. De Argentijn stond nog kansrijk maar viel terug naar de gedeelde zevende positie.

De enig overgebleven Nederlander in het veld – de grieperige Robert-Jan Derksen en de naar vorm zoekende Maarten Lafeber kwamen niet door de schifting – verdiende de laatste maand 118.000 euro, waarvan 81.300 in het weekeinde in Engeland. Op de Europese ranglijst klom hij naar positie 36 met totaal 146.600 euro, pal achter Lafeber met 153.250. Op de ranglijst bleef Dubai-winnaar Derksen de beste Nederlander: negende met 320.000 euro.

Muntz kwam in zijn dertiende toernooi van het seizoen tot zijn derde toptien-klassering. Bij het open kampioenschap van Zuid-Afrika was hij achtste geworden, bij de open Italiaanse titelstrijd eindigde hij op de negende plaats.

,,Mijn spel is in orde'', zei Muntz bij aankomst op het Europese vasteland. Hij had ritme, gevoel en vertrouwen gevonden in een ongestoord trainingskamp in Johannesburg, waar hij in het huwelijk trad. ,,Het paradijs voor golf.'' Hij maakte het vooralsnog waar met een mooie serie, begonnen met de zestiende plaats in Portugal. ,,Ik ben nu 34 en nog maar amper aangekomen bij mijn beste jaren. Die liggen nog voor mij.''