Mooney Suzuki

Electric Sweat van de New Yorkse band The Mooney Suzuki was in 2002 een flinke ondergroundhit in garagerockkringen. Dat deze tweede plaat van de voormalige kunststudenten in Detroit was opgenomen door levende legende Jim Diamond zal meegespeeld hebben in de opzienbarende aandacht die de band onder genrefanaten ten deel viel. Maar dat een groot platenlabel de band zou contracteren en de plaat opnieuw uit zou brengen heeft velen verbaasd. The Mooney Suzuki maakt weliswaar lekkere muziek, maar of de band te hypen valt zoals hun publiciteitsgeile stadsgenoten The Strokes of hun koddige sell-out-vriendjes The White Stripes is maar zeer de vraag.

Vooralsnog lijkt het erop dat The Mooney Suzuki eruit gepikt werd vanwege hun geweldige podiumreputatie, en dat is natuurlijk een goeie zaak. Want verder is deze band bepaald niet uniek. Jon Spencer heeft een vergelijkbare mengeling van tradionele rock & roll, blues en soul al eerder en beter op de plaat gezet, in Memphis heb je honderd huisorkesten die het genre beter beheersen, en de echt goeie liedjes op Electric Sweat zijn op de vingers van één hand te tellen. Maar de met soul doordesemde ballades die eruit springen zijn weer wel zo goed dat je naar een volgend album uit gaat zien. Te hopen valt dan ook dat deze platendeal The Mooney Suzuki aanzet tot het schrijven meer compositorische hoogstandjes.

The Mooney Suzuki: Electric Sweat; Columbia/Sony 512003 2