Internet wijst wandelaars de weg

Internet heeft wandelaars steeds meer te bieden. Er zijn inmiddels zoveel goede wandelwebsites dat je al snel de weg kwijtraakt. Een goed startpunt is de relatief nieuwe site Tweevoeter. Op deze site, die sinds maart 2002 bestaat, heeft journalist en wandelaar Wessel Zweers de beste Nederlandse wandelsites verzameld. Zweers heeft honderden sites overzichtelijk gerubriceerd en van commentaar voorzien.

De Tweevoeter is een aangenaam systematische site. Wie bijvoorbeeld in Utrecht wil wandelen, gaat naar de rubriek Bestemmingen en klikt op de provincienaam. Er volgt eerst een overzicht met de mooiste wandelgebieden in Utrecht. Verder zijn er de NS-wandelingen te vinden die vanaf stations in Utrecht beginnen. Daarnaast biedt Zweers een overzicht van websites met goede wandelingen in Utrecht, meerdaagse tochten (langs langeafstandswandelpaden), boeken met wandelroutes in de provincie en overnachtingsmogelijkheden.

Klikken op bijvoorbeeld het Trekvogelpad, een langeafstandswandelroute die onder meer door de provincie Utrecht voert, levert weer nieuwe informatie op. Ten eerste vermeldt Zweers het begin- en eindpunt (het pad loopt van Bergen aan Zee naar Enschede) en de lengte van de wandeling (380 kilometer). Essentiële informatie die op de officiële site van de langeafstandspaden, Wandelnet, niet te vinden is. Een korte beschrijving van de route en de geschiedenis volgt. Daarna vermeldt Zweers titels van gidsen over het pad en links naar websites van mensen die verslag doen van hun wandeling.

Voor alle law-paden zijn er op de Tweevoeter persoonlijke sites te vinden. Die bevatten vaak informatie die in de gidsen van de paden niet te vinden zijn.

Een andere zeer uitgebreide wandelsite is de Wandelzoekpagina van Stefan Horn. Deze site bevat meer dan duizend dagwandelingen en meerdaagse tochten. Horn heeft ervoor gezorgd dat de routebeschrijvingen van de NS-wandelingen tegenwoordig gratis op de site van de Spoorwegen zijn te downloaden. Veel wandelaars klaagden dat de stations waar de routebeschrijvingen verkocht worden te beperkte openingstijden kenden. Horn is toen begonnen de boekjes van de wandelroutes te verzamelen en op te sturen naar mensen die erom vroegen. De oude NS-wandelingen, routes die NS niet meer uitgeeft, staan ook nog op de Wandelzoekpagina.

Ook de wandelingen van Natuurmonumenten zijn te vinden via de Wandelzoekpagina. Op de site van Natuurmonumenten kunnen alleen leden de routebeschrijvingen downloaden; op de site van Horn zijn ze voor iedereen toegankelijk.

Een wandeling zoeken op de Wandelzoekpagina is eenvoudig. Er kan op lengte en/of provincie gezocht worden. Een of verschillende bronnen selecteren om de keuze te beperken of heel gericht te zoeken kan ook. De wandelingen in de databank van de Wandelzoekpagina zijn afkomstig van onder meer VVV-kantoren, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en particuliere wandelaars.

Leuk om te lezen zijn de wandelverslagen van de Zondagsnomaden, een groepje vrienden dat vaak samen gaat wandelen. Hun site wordt helaas al sinds een jaar niet meer geactualiseerd. Een ander wandelclubje, dat nog wel z'n site bijhoudt, is Velden & Wegen. Iedere vierde zondag van de maand wandelen de leden (nieuwe zijn welkom, volgens de site) ongeveer 15 kilometer. Op de site staan verslagen en foto's van wandelingen.

Los-vast in groepsverband wandelen kan via de Wandelpool. Men kan zich zonder verplichtingen aanmelden om mee te lopen met een wandeling die op de website staat aangekondigd of zelf een wandeling organiseren.

Websites: www.tweevoeter.nl; www.wandelnet.nl; www.wandelzoekpagian.nl; www.zondagsnomaden.nl; www.veldenenwegen.nl; www.wandelpool.nl; www.wandelen.nu; wandel.pagina.nl

[klaver@nrc.nl]

Vragen over internet? Ga naar www.nrc.nl/klaver