Grote zege op Curaçao voor omstreden leider

De arbeiderspartij Frente Obrero Liberashon (FOL), van de omstreden leider Anthony Godett, heeft een spectaculaire overwinning behaald bij de eilandsraadsverkiezingen vrijdag op Curaçao.

Na zijn zege – de FOL sleepte acht van de 21 zetels in de wacht – haalde Godett hard uit naar Nederland. ,,De periode dat Nederland het voor het zeggen heeft op de Antillen is voorbij', aldus Godett. Hij zei ook dat ,,Nederland ons niet van de overwinning heeft kunnen afhouden'.

Godett kwam donderdag onder voorwaarden vrij uit de gevangenis Bon Futuro (het voormalige Koraal Specht), waar hij sinds 6 april vastzat op verdenking van oplichting en het aannemen van smeergeld. Volgens de FOL-leider, wiens vooraanstaande partijgenoot Nelson Monte om dezelfde reden nog steeds vast zit, was hij opgepakt onder druk van Nederland en de politieke partij PAR van regeringsleider Etienne Ys.

Tweede-Kamerlid M. Sterk (CDA) noemde de overwinning van de FOL vanochtend ,,teleurstellend'. ,,Zo'n 34 procent van het electoraat heeft slecht gestemd. Het is te hopen dat de positie die FOL nu heeft verworven de constructieve samenwerking met Nederland niet op achterstand zet.' De PvdA reageerde zaterdag terughoudend op de zege van Godett. De sociaal-democraten willen eerst de uitspraak van de rechter in de corruptiezaak afwachten. ,,Maar het is wel zaak dat de rechter snel uitspraak doet', aldus Tweede-Kamerlid Wolfsen.

Verleden jaar, bij de verkiezingen voor de Antilliaanse Staten (het parlement), haalde FOL eveneens een grote overwinning, maar na mislukte onderhandelingen slaagde de partij er niet deel te nemen aan een kabinet.

Bij de eilandsraadsverkiezingen, de `gemeenteraadsverkiezingen' van Curaçao, behield de PAR afgelopen weekeinde haar vijf zetels. De vakbondspartij PLKP van Errol Cova behaalde drie zetels. Dit betekent een daling van een zetel vergeleken met vier jaar geleden. De Nationale Volkspartij PNP daalde van vijf naar twee zetels. De sociale partij MAN behield twee zetels en nieuwkomer LNPA behaalde één zetel.

Volgens de leider van de LNPA, Nelson Pierre, is de uitslag ,,een drama' voor Curaçao. ,,Corruptie heeft de verkiezingen gewonnen. Curaçao is de enige plek in de wereld waar de bevolking doelbewust op corrupte partijen stemt.'

Minister-president Ys hield het erop dat de wil van het volk moet worden gerespecteerd. ,,En dit is blijkbaar de wens van Curaçao.'

PORTRET GODETT: pagina 3

HOOFDARTIKEL: pagina 7

Gerectificeerd

Curaçao

Tweede-Kamerlid M. Sterk wordt in het artikel Grote zege op Curaçao voor omstreden leider (12 mei, pagina 3) als volgt geciteerd: ,,Zo'n 34 procent van het electoraat heeft slecht gestemd.' Sterk heeft gezegd: ,,Slechts 34 procent heeft op de FOL gestemd.'