EiffelTowers op voorsprong door lelijke zege

Basketbalclub EiffelTowers won gisteren de eerste wedstrijd tegen Omniworld in een best-of-seven-serie om de landstitel. ,,Mooi was het niet.''

Basketbalvereniging EiffelTowers won dit seizoen zowel de Cup der Lage Landen als de NBB-Beker. Bovendien bereikte de ploeg uit Nijmegen de tweede ronde van het Europa-Cuptoernooi. Dat alles kan nog worden aangevuld met het landskampioenschap waar EiffelTowers uitkomt in een best-of-seven-serie tegen Omniworld Almere.

Het decor voor de thuiswedstrijden van EiffelTowers is sporthal De Horstacker. Een doorgaans kleurrijk middelpunt in een grijze, saaie buitenwijk van Nijmegen. Gisteren paste het vertoonde spel van EiffelTowers goed bij de uitstraling van de wijk. Trainer Marco van den Berg van de ploeg uit Nijmegen sprak over een ,,nodige'' 89-80 overwinning. ,,Maar direct daarna valt deze basketbalwedstrijd te karakteriseren als lelijk'', aldus de coach die aan zijn derde seizoen bij EiffelTowers bezig is.

De enthousiaste menigte die de basketbalwedstrijd verkozen had boven NEC-Ajax, zagen een duel waarin EiffelTowers in de beginfase op achterstand kwam. Omniworld Almere liep uiteindelijk achter de feiten aan. De ruststand van 44-32 was een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen in een aftastend duel waarin EiffelTowers bijna gemakzuchtig de winst naar zich toe trok. ,,Je moet dan oppassen. Het was echt zo'n wedstrijd voor de tegenstander om te stelen'', zei trainer Van den Berg na afloop. ,,Een lastige wedstrijd was dit. Al hebben we de voorsprong voldoende weten vast te houden. Mooi was het niet.''

De trainer die door de basketbalwereld veel kwaliteiten wordt toegedicht zag ,,zoals gebruikelijk'' zijn ,,motor'' Ryan Robertson in de beginfase EiffelTowers op weg helpen. De 1,90 meter lange Amerikaan speelde 23 minuten en maakte daarin twaalf punten. Vooral in het eerste kwart van de wedstrijd was hij met enkele driepunters van grote waarde. Bij Omniworld Almere had center Ronald van Velzen in zijn eerste kampioenswedstrijd dat moeten zijn. Alleen had hij deze wedstrijd niet de juiste vorm. Cees van Rootselaar, trainer van Omniworld, over zijn speler. ,,Je zag bij hem de spanning. Het is ook niet niks, zo'n eerste wedstrijd om het landskampioenschap. En spanning hoort daarbij.'' De 2,08 meter lange Ronald van Velzen wist dat hij niet goed speelde. ,,Ik heb samen met mijn ploeg tien dagen alleen maar getraind. Ik mis daardoor wedstrijdritme. Mijn schoten gingen vaak net mis. En bij m'n twee persoonlijke fouten al vroeg in de wedstrijd zakte de moed me in de schoenen. Ondanks het verlies heb ik toch een goed gevoel voor de wedstrijd van morgen.''

EiffelTowers speelt dan het tweede play-offduel uit tegen Omniworld in Almere. Beide partijen hopen dat die wedstrijd een niet al te groot arbitraal stempel zal krijgen. Gisteren was dat wel het geval. Aan de arbitrage in de wedstrijd EiffelTowers-Omniworld, de scheidsrechters N. Zwiep en H. Veenstra, wilden de twee trainers niet veel woorden spenderen. Dat mag ook ook niet volgens het protocol van de internationale basketbalorganisatie FIBA. Coach Van den Berg kon het toch niet laten. ,,De toeschouwers komen om de prachtige sport basketbal te zien en niet om het spelregelboekje uit het hoofd te leren. We kunnen nog veel leren van het Amerikaanse basketbal. En dan vooral van de arbitrage daar. Regels zijn er voor het spel, niet andersom. De arbitrage was een doorn in mijn oog. Maar daar mag ik niets over zeggen.''

Ook Omniworldspeler Van Velzen moest zich inhouden toen de arbitrage ter sprake kwam. Hij wees, in navolging van zijn coach, ,,een gebrek aan agressiviteit'' aan als belangrijkste oorzaak van de nederlaag. Na de wedstrijd haalde Van Velzen een patatje bij de snackbar op de hoek. Met een veelzeggende grimas stapte hij de teambus in voor de terugreis naar Almere. ,,Het liep niet, nee. En het leukste is het dan om dat af te reageren op de scheidsrechters.''