Een `vrij makkelijke' zege: 113-0

Het Nederlandse vrouwenrugbyteam is gisteren Europees kampioen in de B-poule geworden. Duitsland werd in de finale met 19-12 verslagen. Eerder versloegen de Nederlandse vrouwen Denemarken met 113-0. Aan het EK in Amsterdam nam verder Noorwegen deel. Of Nederland promoveert of nog een wedstrijd moet spelen om in de A-poule (landen als Wales en Schotland) te komen, laat de Europese rugbybond FIRA nog in het ongewisse. Bondscoach Winkels selecteerde uit 350 rugbyende vrouwen in Nederland dertig internationals. Een van hen is Tessa Kocken (27).

Hoe werd Duitsland verslagen?

Kocken: ,,Het was een spannende wedstrijd. We waren flink opgepept voor dit duel en het eerste kwartier hadden we de wedstrijd in handen. Daarna zakte we wat in. Misschien wat minder geconcentreerd. Voor veel meiden was dit het eerste EK. We begonnen fouten te maken en tegen ons zelf te rugbyen. In de aanval hadden we goede rushes, maar in de verdediging liep het niet zoals het moest.''

Vrijdag wonnen jullie met 113-0 van Denemarken!

,,Die wedstrijd wonnen we inderdaad vrij gemakkelijk. Maar Denemarken komt net kijken. Het was een walk-over. We hebben dat duel onze eigen patronen kunnen spelen. We bleven doorgaan.''

Is deze titel een extra stimulans voor het vrouwenrugby?

,,Rugby is nu ineens geen vrouwensport. Het is een sport voor en door iedereen. Onder de vrouwen heb je ook weer verschillende speelsters. Krachtige voorvrouwen, snelle middenvelders en gedegen achterspelers. Een diversiteit aan balvaardigheid, techniek, en kracht. De puzzelstukjes vielen goed in elkaar. Ons collectief maakt de overwinning mooi.''

Hoe hebben jullie het succes gevierd?

,,We hebben veel gezongen. Engelse liedjes.Ieder land heeft zijn eigen liedje, wij een Titanic-liedje. Natuurlijk hebben we gisteren ook een biertje en een wijntje gedronken. Nadeel was dat de wedstrijd gisteravond werd gespeeld; veel rugbysters moeten vandaag werken. Als de wedstrijd zaterdag was geweest, waren we een disco binnengestapt. Op het werk is het weer de knop omzetten.''