DJ Tiësto: platen draaien als popkunst

Met het eerste dj-concert ter wereld verhief Tiësto de status van dj tot kunstenaar.

Twee witte vuurpijlen schieten links en rechts vanuit het podium de lucht in en knallen uit elkaar. Het Arnhemse Gelredome licht op en uit het donker verschijnen 25.000 mensen, gillend en fluitend. De echo van de donder vermengt zich met dreunende bassen en DJ Tiësto gebaart de menigte: `Kom maar, kom maar'. De menigte antwoordt, de handen in de lucht, dansend en springend.

,,Hij is echt The King nu.'' Nick Cober (21) uit Eindhoven staat op de tribune en kijkt neer op de feestende massa. Als regelmatige bezoeker van dancefeesten weet hij dat het heel moeilijk is wat de dj hier neerzet. ,,Draaien is hard werken en vergt veel concentratie.'' DJ Tiësto draait acht uur achter elkaar, maar met een brede grijns op zijn gezicht. Dit is zijn feestje.

Op dancefeesten hielden dj's het altijd na een uur of twee voor gezien. Nooit eerder gaf een dj in zijn eentje een concert. Tot zaterdagnacht, toen Tiësto een wereldprimeur had in een uitverkocht Gelredome. Organisator ID&T huurde voor de show meer dan twintig bedrijven in. Fel gekleurde lasers schieten door de lucht en op negen videoschermen flitsen beelden langs van een sympathieke held en van buitenlandse krantenkoppen die Tiësto uitroepen tot een godheid.

Roze cowboyhoeden, fluorescerende t-shirts, digitale camera's en flikkerende rode fietslichten bewegen als een lichaam op het strakke ritme. Laag voor laag werkt Tiësto aan een bouwwerk van beats en vocals. Hij neemt de stadion vanuit een basis van langgerekte strings langzaam mee in een ,,uplifting trance''. Tot alles losbreekt in een snoeiharde monotone bas. Dan doe je je ogen dicht en gaat alles vanzelf.

Het afgelopen jaar kreeg DJ Tiësto de status van popmuzikant. Wereldwijd werden honderdduizenden albums van de 33-jarige Thijs Verwest uit Breda verkocht, terwijl talloze illegale kopieen in omloop zijn. Zijn invloed, maar ook die van zijn Nederlandse collega's, reikt tot ver over de grenzen. Het Britse dancetijdschrift DJ Magazine riep Tiësto vorig jaar uit tot beste dj ter wereld.

`Tiësto in concert' is behalve een bekroning van het succes van de dj, een nieuwe stap in de geschiedenis van de dance, is de overtuiging van ID&T. Het optreden werd gepresenteerd als concert en niet als houseparty. Dat werd geïllustreerd met het als hoogtepunt van de avond ontvangen gastoptreden van de zanger Dinand van de Haagse rockband Kane. Dance wwordt niet langer gezien als een kleine subcultuur, maar als mainstream popmuziek. Dj's als Tiësto en Armin van Buuren staan ook steeds vaker in de hitlijsten. ,,Ik wil de dancescene vooruittrekken en ik voel mij daarvoor verantwoordelijk'', zei Tiësto voor het concert tijdens een persconferentie. ,,Ik hoop dat dit concert een omwenteling teweegbrengt.''

,,Vanavond zijn voor Tiësto de deuren geopend naar een echte popsterrenstatus'', zegt Ferry Corsten, een 29-jarige vriend en collega van Tiësto. Volgens Corsten, zelf nummer negen op de wereldranglijst van beste dj's, behoorden idolatrie en sterke fysieke aanwezigheid tot voor kort niet tot het domein van de dj.

,,Vanavond laten we zien dat wij klaar zijn voor deze stap. Andere dj's gaan deze prestatie evenaren, inclusief mijzelf.'' Corsten beschouwt het concert als een ,,dikke middelvinger'' naar de serieuze critici.

Corsten: ,,Die hebben de dancemuziek altijd afgefikt. Het is precies hetzelfde als met de rock `n' roll. Uiteindelijk bleek dat de muziek te zijn van een generatie. Dit is de muziek van onze generatie.''