Deventer vesting bij komst ADO-fans

ADO Den Haag voetbalde gisteren in Deventer tegen Go Ahead Eagles. ADO kon kampioen van de eerste divisie worden. De politie sloot de stad hermetisch af.

Om ongewenst bezoek tegen te houden sloot de politie al om negen uur gisterochtend alle toegangswegen naar Deventer voor mensen die niet konden aantonen dat ze in de stad woonden. Ongeveer 350 agenten van de politie IJsselland die de beschikking had over auto's, motoren, busjes, helikopters en een vliegtuig stonden klaar om `de groengele plaag uit Den Haag' op gepaste wijze de weg te versperren. In een straal van tientallen kilometers waren alle pompstations voor alle verkeer afgesloten door politievoertuigen.

Koste wat kost wilde de politie voorkomen dat aanhangers van de Haagse voetbalclub erin zouden slagen om de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en ADO Den Haag bij te wonen. Voor het duel waren aanvankelijk een kleine 400 kaarten beschikbaar voor de Haagse aanhang, maar de koploper van de eerste divisie zag daar vanaf. De club nam er geen genoegen mee de mogelijke kampioenswedstrijd voor een zo gering aantal meereizende supporters te moeten spelen.

Aan het einde van de ochtend bleken al supporters onderweg naar Devener te zijn. Bij een benzinestation in de buurt van Gouda richtten enkele supporters vernielingen aan. Andere supporters tankten zonder te betalen. Weer anderen reden treiterend langzaam over de snelwegen richting Deventer, waardoor files ontstonden. De spelersbus van ADO Den Haag ondervond volgens trainer Rinus Israel hinder doordat mensen voor de bus gingen rijden om die tot stoppen te dwingen. Ze stapten uit hun auto's en gingen middenop de rijbaan staan, zei Israel.

De enkele honderden ADO Den Haag-fans die ondanks waarschuwingen toch naar Deventer gingen, stuitten op een kilometerslange file, samen met tienduizenden niets vermoedende andere automobilisten. Wie vervolgens besloot de afslag naar Deventer te nemen werd tegengehouden door de mobiele eenheid, die een muur van mensen met stokken en schilden had opgetrokken.

Op een andere invalsweg, even voorbij Twello, stapte een razende man uit de stilstaande rij met ronkende auto's. Tegen iedereen die het maar horen wilde spuwde hij zijn gal. ,,Dit is nu het voetbal in Nederland dat wij met belastingcenten overeind moeten houden. Prachtig hè? We kunnen Deventer niet eens meer in. Dat is toch te krankzinnig voor woorden!''

Onder de duizenden volhouders die hun weg naar Deventer vervolgden bleken uiteindelijk slechts enkele tientallen Haagse supporters te zitten. De politie van Deventer liet gisteravond weten dat ongeregeldheden waren uitgebleven. 45 Haagse supporters werden in de stad aangehouden op grond van een noodverordening.

Voor de selectie van ADO Den Haag verliep het duel allerminst goed. De koploper van de eerste divisie verloor met 2-1.

De ploeg van het trainersduo Israel/Schoenmaker wekte geen moment de indruk volop voor de titel te strijden. Israel zei na afloop dat hij de indruk had gehad dat hij naar ,,zomeravondvoetbal van twee café-elftallen'' had zitten kijken. ,,Dit was natuurlijk geen mooie entourage om kampioen te worden, maar dat is geen excuus. Ik had het liever vandaag afgemaakt. Ik hoopte namelijk zo snel mogelijk van die verhalen over festiviteiten af te zijn. Ik ben niet zo'n feestvarken.'' Vrijdag krijgt ADO Den Haag in eigen stadion tegen Veendam een nieuwe kans op de titel. [Vervolg MOEDERS: pagina 13]

DEVENTER

Wachtende moeders

[Vervolg van pagina 1] Duizenden Deventer moeders hebben gisteren tevergeefs moeten wachten op het bezoek van hun kinderen. Talloze gezinnetjes werden tegen het middaguur door de massaal uitgerukte mobiele eenheid voor de stadsgrenzen zonder pardon weer de snelweg op gedirigeerd. Deventer was niet in de ban van moederdag, maar wel van het bezoek van eerste divisieclub ADO Den Haag.

De moeders van Deventer zien na de belegering van gisteren ADO Den Haag liever vandaag dan morgen naar de eredivisie promoveren. ADO Den Haag verloor in stadion De Adelaarshorst met 2-1 van thuisclub Go Ahead Eagles. De vurig gewenste titel kon daardoor niet in de wacht worden slepen. Maar het is slechts een kwestie van uitstel. Vrijdag wordt er waarschijnlijk wel feest gevierd in Den Haag, als ADO van Veendam wint. Twaalf jaar geleden degradeerde de Haagse club uit de eredivisie.

Eind vorige week probeerde de Haagse burgemeester Wim Deetman de voetbalbond nog over te halen om het beladen duel in Deventer te verplaatsen, maar de KNVB wilde daar niets van weten. Na overleg tussen de clubleiding en de fans werd besloten om dan maar helemaal af te zien van de toegangskaarten voor stadion De Adelaarshorst. Kort daarop werd al duidelijk dat niet alle aanhangers van ADO Den Haag zich aan de boycot zouden houden.

Reden voor de politie IJsselland om gistermiddag een cordon om Deventer te leggen. Iedereen die de stad via de grootste toegangsweg binnen wilde rijden werd met woeste gebaren te verstaan gegeven weer rechtsomkeert te maken. Vlak voor de politiemacht doken tegen twaalf uur enkele jongens op de achterbank van een Opel nog snel weg, maar de schuilpoging hielp niets.

Degenen die vervolgens via het dorpje Twello een nieuwe poging waagden kwamen opnieuw in een eindeloze rij terecht. Verveelde automobilisten keken op noch om toen een groepje in een blauw bestelbusje zwaaiend met groengele sjaaltjes via de vluchtstrook de terugreis naar Den Haag in zette om de wedstrijd in het Zuiderpark op een groot videobeeldscherm te kunnen zien.

De woordvoerder van de politie vond de ingezette maatregelen waardoor de stad uren achtereen voor bijna alles en iedereen onbereikbaar was achteraf niet overdreven. ,,We zijn heel tevreden dat we de veiligheid hebben kunnen garanderen'', zei de woordvoerder desgevraagd. ,,Dat we op een gegeven moment even niet meer het kaf van het koren konden gaan scheiden hoort erbij. Klachten van moeders of kinderen die de stad niet in konden hebben we niet gehad. Het is goed verlopen.''

De politie in Nijmegen stuurde 54 Ajax-supporters terug naar Amsterdam. Ze konden geen kaartje voor de voetbalwedstrijd NEC-Ajax krijgen door een meningsverschil tussen het bestuur van Ajax en burgemeester Ter Horst van Amsterdam. Boze Ajax-fans kondigden aan met honderden naar Nijhmegen te komen. De politie zette 175 mensen in, die onder meer verkeersfuiken inrichtten.