COT bekijkt AEL-rellen Antwerpen

Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, onderdeel van de universiteit van Leiden, stelt een onderzoek in naar de manier waarop de politie van Antwerpen november vorig jaar optrad tijdens rellen bij betogingen in de migrantenwijk Borgerhout. Die betogingen waren het initiatief van de Arabisch-Europese Liga (AEL) van Dyab Abou Jahjah, tegenwoordig ook actief in Nederland.

Aanleiding voor de rellen, met Abou Jahjah als `volksmenner' dan wel de man die de gemoederen moest kalmeren, was de moord op een Antwerpse Marokkaan. De schutter bleek psychisch gestoord. Volgens de psychiaters handelde hij niet uit racisme. Onlangs heeft de rechtbank hem een soort tbs opgelegd. Het onderzoek past in een samenwerkingsverband van het COT met de Antwerpse politieschool Potva, zo kondigde Potva-bestuurder Coveliers aan. Het instituut zal alle bronnen over de rellen analyseren, zoals krantenartikelen en politierapporten en sleutelfiguren horen uit de kringen van de AEL, buurtbewoners, politie en gemeente. Dat moet leiden tot een rapport met aanbevelingen dat tegen het einde van dit jaar klaar moet zijn.

Het COT is de laatste jaren in de arm genomen voor onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam.

(ANP)