Bezoek op KunstRAI gestegen

De Amsterdamse beurs voor moderne kunst KunstRAI heeft dit jaar meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Er is ook iets meer omgezet. Galeriehouders en bezoekers van deze 19de KunstRAI toonden zich tevreden met de nieuwe opzet, waarin minder galerieën zijn vertegenwoordigd en er een selectiever aanbod was met meer actuele kunst en solopresentaties. De organisatie wilde met deze nieuwe vorm de spanning op de beurs terugkrijgen.

Vorig jaar deden er nog 150 galeries mee, nu waren het er 95. Daardoor was de KunstRAI, die van 7 tot en met 11 mei is gehouden, ruimer en overzichtelijker dan in voorafgaande jaren. In totaal kwamen er 15.791 bezoekers, een stijging van 1554 ten opzichte van 2002, toen een dieptepunt werd bereikt en er zelfs gedacht werd aan opheffing van de beurs. Het jaar ervoor kwamen er nog 25.000 belangstellenden.

Met een gemiddelde omzet van 30.760 euro is ook de omzet per galerie iets verhoogd ten opzichte van het afgelopen jaar. Uit een onderzoek op de beurs blijkt dat bijna driekwart van de bezoekers wel eens kunst koopt. Ook werd duidelijk dat 80 procent van plan was ook volgend jaar terug te komen. Er was volgens de organisatie zowel veel trouw bezoek als nieuw publiek: meer dan de helft van bezoekers gaf aan elk jaar te komen; een kwart kwam voor het eerst. De bezoekers gaven de nieuwe opzet het rapportcijfer 7,1.

Volgend jaar wordt de KunstRAI gehouden van woensdag 5 tot en met zondag 10 mei.